Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Japonsko má podľa nového mapovania o vyše 7000 ostrovov viac

Ilustračné foto Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Pôvodné oficiálny údaj, ktorý sa používal od roku 1987, bol 6852 ostrovov a vychádzal zo zistení japonskej pobrežnej stráže.

Tokio 3. marca (TASR) — Japonsko tvorí 14.125 ostrovov. To je oveľa viac, ako sa uvádza v oficiálnych materiáloch. Vyplýva to z výsledkov analýzy, ktorú v piatok zverejnil japonský Úrad pre geopriestorové informácie (GSI). TASR správu prevzala z televízie CNN.

Uvedený počet ostrovov je výsledkom najnovšieho digitálneho mapovania GSI ukázalo. Pôvodné oficiálny údaj, ktorý sa používal od roku 1987, bol 6852 ostrovov a vychádzal zo zistení japonskej pobrežnej stráže.

GSI zdôraznil, že upravený počet ostrovov je potrebné pripísať modernejším a detailnejším mapovacím technológiám. Neznamená to, že sa zväčšilo územie Japonska.

Pri počítaní ostrovov bolo pritom použité rovnaké kritérium, ako pred 35 rokmi — GSI ako ostrov započítal každú samostatnú plochu s obvodom najmenej 100 metrov. Nový údaj nezahŕňa umelo vytvorené územia.

CNN pripomína, že Japonsko si robí nárok na južné Kurilské ostrovy, ktoré patria Rusku a nazýva ich Severné teritóriá. Spor o tieto ostrovy trvá od čias druhej svetovej vojny.