Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Japonsko má novú guvernérku

Na snímke vľavo guvernérka Tokia Juriko Koikeová. Foto: TASR/AP

Obaja muži sú známymi postavami v krajine, ale proti Koikeovej, ktorá viedla kampaň na sociálnych sieťach a nezapájala sa do diskusií s konkurentmi, neuspeli.

Tokio 5. júla (TASR) - Guvernérka japonskej metropoly Tokio Juriko Koikeová obhájila v nedeľu víťazstvo vo voľbách, v ktorých sa rozhodovalo o lídrovi jedného z najväčších miest sveta. Koikeová (67) bezprostredne po oznámení predbežných výsledkov prisľúbila, že zintenzívni boj proti opätovnej vlne koronavírusového ochorenia Covid-19, informovala tlačová agentúra AFP.

Odhady veľkých médií naznačili jej hladké víťazstvo po tom, ako sa o 20.00 h miestneho času (13.00 h SELČ) uzatvorili volebné miestnosti. Koikeová prekonala výzvy širokého radu protikandidátov, z ktorých boli mnohí politickými nováčikmi.

Koikeová je ojedinelým zjavom v japonskej vysokej politike, v ktorej dominujú muži, a je často zmieňovaná ako možná budúca premiérka.

Mnoho pozorovateľov tvrdí, že jej bezproblémové vystupovanie počas koronavírusovej pandémie ostro kontrastovalo s mediálnym obrazom súčasného japonského premiéra Šinzóa Abeho, ktorý podľa kritikov nezvládol riešenie vzniknutej situácie.

Odložené letné olympijské hry, ktoré sa začnú 23. júla 2021, boli takisto jednou z hlavných tém predvolebnej kampane. Koikeová prisľúbila, že vzhľadom na vzniknutú situáciu zredukuje náklady na ich organizáciu.

Jej druhé funkčné obdobie sa začína uprostred napätej atmosféry, keďže viac než polovica obyvateľov Tokia si nemyslí, že hry by sa mali konať na budúci rok, vyplýva z prieskumu, ktorého výsledky zverejnili koncom júna.

Koikeovej hlavnými rivalmi boli Kendži Ucunomija (73), právnik podporovaný Konštitučno-demokratickou stranou Japonska (CDP) a dvoma ďalšími opozičnými stranami, a Taro Jamamoto (45), bývalý herec a líder strany Reiwa Šinsengumi, ktorá vystupuje proti establišmentu.

Obaja muži sú známymi postavami v krajine, ale proti Koikeovej, ktorá viedla kampaň na sociálnych sieťach a nezapájala sa do diskusií s konkurentmi, neuspeli.

Staronová guvernérka Tokia sa tejto funkcie ujala po prvý raz po jednoznačnom víťazstve v roku 2016, čím sa stala historicky prvou ženou na čele japonskej metropoly.