Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Minister pôjde po narodení prvého dieťaťa na rodičovskú dovolenku

Na snímke nový japonský minister životného prostredia Šindžiró Koizumi prichádza do sídla japonského premiéra 11. septembra 2019 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Koizumi si počas prvých troch mesiacov od narodenia dieťaťa plánuje vziať celkovo dvojtýždňové voľno, pričom bude pracovať z domu a menší počet hodín.

Tokio 15. januára (TASR) - Japonský minister životného prostredia Šindžiró Koizumi v stredu oznámil, že si po blížiacom sa narodení svojho prvého dieťaťa vezme rodičovskú dovolenku. Starostlivosť o dieťa je pritom v Japonsku často vnímaná ako práca ženy, napísala tlačová agentúra DPA.

Tridsaťosemročný syn bývalého japonského premiéra Džuničiróa Koizumiho sa stal ministrom vlani v septembri. Teraz podľa svojich slov dúfa, že "vytvorí prostredie, v ktorom si aj otcovia na ministerstve životného prostredia budú môcť bez váhania vziať rodičovskú dovolenku a starať sa o dieťa".

Koizumi si počas prvých troch mesiacov od narodenia dieťaťa plánuje vziať celkovo dvojtýždňové voľno, pričom bude pracovať z domu a menší počet hodín. Uviedla to tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na nemenované zdroje. Narodenie dieťaťa sa očakáva tento mesiac.

Japonsko umožňuje otcom rodičovskú dovolenku. Vzal si ju však iba malý počet otcov. Vo fiškálnom roku 2018 odišlo z práce starať sa o dieťa iba šesť percent mužov - v porovnaní s 82 percentami žien, uvádza sa v správe vlády.

Kabinet premiéra Šinzóa Abeho dúfa, že toto percento mužov v štátnom a súkromnom sektore sa tento rok viac ako zdvojnásobí na 13 percent.

"Dúfame, že ministrova snaha bude mať kladný vplyv a pomôže mužom v Japonsku zapojiť sa do starostlivosti o dieťa," povedal na tlačovej konferencii hovorca japonskej vlády Jošihide Suga.