Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Muž dostal za vlaňajší útok nožom v japonskom rýchlovlaku doživotie

Ilustračná foto. Foto: screenshot/TABLET.TV

Tento verdikt vyniesol súd nad Ičirom Kodžimom. Povedal, že útok v rýchlovlaku, ktorý smeroval z Tokia do Osaky, spáchal z pocitu frustrácie.

Tokio 18. decembra (TASR) - Na doživotie odsúdili v stredu v Japonsku 23-ročného muža, ktorý v roku 2018 napadol nožom pasažierov v rýchlovlaku neďaleko Tokia. Útok si vyžiadal jedného mŕtveho a dvoch zranených. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tento verdikt vyniesol súd nad Ičirom Kodžimom. Povedal, že útok v rýchlovlaku, ktorý smeroval z Tokia do Osaky, spáchal z pocitu frustrácie. Počas Kodžimovho súdneho procesu japonské médiá informovali, že Kodžima tvrdil, že stráviť vo väzení zvyšok života považuje za "sen", ktorý víta.

Útok vyvolal v Japonsku rozsiahlu diskusiu o tom, ako zlepšiť bezpečnosť v rýchlovlakoch šinkansen, ktoré sú známe svojou rýchlosťou a bezpečnosťou. Japonsko sa totiž pripravuje na záplavu turistov pred budúcoročnými letnými olympijskými hrami v Tokiu.

Prokuratúra pre Kodžimu prestala požadovať trest smrti, keďže v čase útoku mal 22 rokov. Pri útoku utrpeli zranenia dve ženy. Útočník smrteľne zranil 38-ročného muža, ktorý sa ho snažil zastaviť.

Sieť šinkansenov spája japonské mestá po celej krajine. Sieť je dlhodobo známa svojou bezpečnosťou cestujúcich. Po incidente v roku 2015, pri ktorom sa v jednom z vlakov podpálil muž a zabil seba i jedného pasažiera, vo vagónoch nainštalovali kamery.