Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Útočníkovi na japonského premiéra nariadili psychiatrické vyšetrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dvadsaťštyriročného Rjudžiho Kimuru zatkli v polovici apríla po tom, čo smerom k premiérovi Kišidovi - prednášajúcemu predvolebný prejav - hodil výbušné zariadenie pripomínajúce dymovnicu.

Tokio 23. mája (TASR) - Mužovi obvinenému z aprílového útoku výbušninou na japonského premiéra Fumia Kišidu nariadili psychiatrické vyšetrenia, na základe ktorých sa rozhodne, či voči nemu vznesú obvinenia, oznámil v utorok japonský súd. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Dvadsaťštyriročného Rjudžiho Kimuru zatkli v polovici apríla po tom, čo smerom k premiérovi Kišidovi - prednášajúcemu predvolebný prejav - hodil výbušné zariadenie pripomínajúce dymovnicu. Kišida vyviazol bez zranení, museli ho však z miesta evakuovať.

Udalosť vyvolala v krajine zdesenie, pretože Japonci sú stále otrasení zavraždením expremiéra Šinzóa Abeho, ktorého smrteľne postrelil atentátnik vlani v júli počas prejavu v meste Nara, píše AFP.

Prokuratúra je podľa nového súdneho rozhodnutia zadržiavať Kimuru tri mesiace, teda až až do začiatku septembra za účelom posúdenia jeho psychického stavu počas útoku. Na základe výsledkov psychiatrických vyšetrení sa rozhodne, či budú voči nemu vznesené oficiálne obvinenia.

Podozrivý údajne naďalej mlčí o motíve svojho konania. Japonské médiá priniesli informáciu, že Kimura pred časom podal sťažnosť na súd, v ktorej namietal proti tomu, že kandidáti na politické funkcie musia mať v Japonsku najmenej 30 rokov a disponovať minimálne troma miliónmi jenov (21.600 dolárov). Jeho žalobu súd zamietol, ale verdikt odvolacieho súdu sa očakáva v priebehu mája.