Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Japonci po prvý raz za 15 mesiacov neevidujú žiadne úmrtie na Covid-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tempo očkovania sa v Japonsku napriek pomalému začiatku v júni zrýchlilo a v súčasnosti je plne zaočkovaných takmer 74 percent populácie.

Tokio 8. novembra (TASR) - V Japonsku za uplynulý deň po prvý raz za 15 mesiacov nehlásili žiadne ďalšie úmrtie súvisiace s koronavírusom, oznámili v pondelok tamojšie zdravotnícke úrady. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa oficiálnych štatistík sa v 125-miliónovom Japonsku nakazilo už takmer 1,7 milióna ľudí. Úrady zaznamenali celkovo 18.310 úmrtí.

Japonsko v pondelok uvoľnilo obmedzenia pri vstupe pre zahraničných študentov, pracovníkov a cestujúcich na účel krátkodobej pracovnej cesty, ktorí sú plne zaočkovaní a dodržiavajú desaťdňovú karanténu.

Úrady takisto skrátili domácu izoláciu pre japonských občanov a cudzincov s trvalým pobytom v Japonsku z desať na tri dni.

Japonsko podľa úradov naposledy nehlásilo žiadne ďalšie úmrtie na koronavírus 2. augusta 2020.

Počet nových prípadov infekcie začal v krajine klesať v septembri. Podľa odborníkov sú dôvodmi stúpajúci počet zaočkovaných osôb, ako aj rozšírené nosenie rúšok či používanie dezinfekčných prostriedkov.

Tempo očkovania sa v Japonsku napriek pomalému začiatku v júni zrýchlilo a v súčasnosti je plne zaočkovaných takmer 74 percent populácie. Vláda plánuje v decembri začať podávať posilňovaciu dávku a tiež chce zabezpečiť novovyvinuté lieky na ochorenie COVID-19.