Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Japonsko odporúča skladať si rúška častejšie, dôvodom sú horúčavy

Ľudia sa opaľujú na pláži Katase-kaigan vo Fudžisawe v prefektúre Kanagawa neďaleko Tokia v pondelok 8. júna 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nosenie rúšok totiž pri vysokej vonkajšej teplote ešte viac zaťažuje organizmus.

Tokio 9. júna (TASR) - Vysoké teploty a zvýšená vlhkosť vzduchu doviedli japonské úrady k tomu, aby obyvateľom odporučili skladať si z tváre ochranné rúška vždy, keď je to možné a dokážu dodržať povinný odstup od iných. Úrady takéto odporúčanie zverejnili napriek pandémii nového koronavírusu, informovala v utorok agentúra DPA.

V utorok namerali vo viacerých častiach Japonska teplotu 30-35 stupňov Celzia, uviedla tamojšia spravodajská stanica NKK.

Japonskí predstavitelia ľuďom vzhľadom na počasie odporučili vyhýbať sa príliš namáhavým pohybovým aktivitám a tiež piť veľké množstvo tekutín, aby tak predišli dehydratácii a problémom krvného obehu.

Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že ľudia by si mali ochranné rúško zložiť z tváre vždy, keď pri tom dokážu dodržať bezpečný fyzický odstup od iných ľudí. Nosenie rúšok totiž pri vysokej vonkajšej teplote ešte viac zaťažuje organizmus.

Extrémne letné horúčavy v Japonsku spôsobujú problémy aj organizátorom Letných olympijských hier v Tokiu. Tie pre koronavírusovú pandémiu museli odložiť, pričom po novom sa uskutočnia 23. júla - 8. augusta 2021, a teda v najteplejšom období roka.