Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Japonsko odsúdilo zabíjanie civilistov v ukrajinskej Buči

Japonský premiér Fumio Kišida sa prihovára k novinárom zo svojho úradu V Tokiu v pondelok 4. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník japonskej vlády Hirokazu Matsuno zase žiadal vyšetrenie udalostí v Buči na Medzinárodnom trestnom súde.

Tokio/Peking (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida v pondelok odsúdil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. TASR správu prevzala od agentúry AP.

"Som hlboko šokovaný skutočnosťou, že na predmestí Kyjeva boli páchané na civilistoch ukrutné hrôzy... Zabíjanie nevinných civilistov je porušením medzinárodného humanitárneho práva. Je to absolútne netolerovateľné a Japonsko to odsudzuje najsilnejšie, ako sa dá," uviedol Kišida, podľa ktorého sa Rusko za toto konanie musí zodpovedať.

Generálny tajomník japonskej vlády Hirokazu Matsuno zase žiadal vyšetrenie udalostí v Buči na Medzinárodnom trestnom súde (ICC).

"Útoky na nevinných civilistov sú porušením medzinárodného humanitárneho práva a sú absolútne neodpustiteľné," uviedol Matsuno. Dodal, že Japonsko podalo na ICC ešte v marci sťažnosť na Rusko pre vojnu na Ukrajine a očakáva, že súd plne vyšetrí vojnové zločiny, ktoré údajne spáchali ruské jednotky.

Matsuno okrem toho uviedol, že Japonsko bude ďalej spolupracovať s krajinami skupiny G7 a medzinárodnou komunitou pri zavedení ďalších sankcií proti Rusko. Viac detailov v tejto súvislosti však neposkytol.

Ukrajinskí a západní lídri reagovali s pobúrením na nájdenie masových hrobov a niekoľkých stoviek tiel v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahla ruská armáda. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil priamo Moskvu zo zabíjania civilistov. Rusko obvinenia poprelo a vyhlásilo, že zábery tiel zinscenoval Kyjev.