Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Japonsko po prvý raz eviduje vyše 1000 prípadov nákazy za deň

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stredajšie údaje zvýšili celkový počet prípadov nákazy v Japonsku na 33.959. Krajina od začiatku pandémie zaznamenala tiež 1016 úmrtí na Covid-19.

Tokio 29. júla (TASR) - Japonsko zaznamenalo po prvý raz viac ako 1000 nových prípadov nákazy koronavírusom za jeden deň. Informovali o tom v stredu miestne médiá, podľa ktorých v krajine za uplynulých 24 hodín potvrdili 1002 novoinfikovaných, z toho 250 v hlavnom meste Tokio, píše agentúra DPA.

Po tom, ako dosiaľ výrazný nárast prípadov evidovalo najmä Tokio, hlásia rekordné prírastky aj iné veľké metropoly, napríklad Osaka (+221), a tiež prefektúra Aiči (+167), uviedla verejnoprávna televízia NHK.

Počet nových prípadov v Tokiu znova stúpa od zrušenia celoštátneho núdzového stavu z 25. mája. V stredu ich z hlavného mesta hlásili 250. Tokio tým dosiaľ potvrdilo 11.861 prípadov nákazy, z nich približne polovicu tento mesiac. Vedenie mesta z tohto dôvodu nedávno vyhlásilo najvyšší stupeň varovania.

Stredajšie údaje zvýšili celkový počet prípadov nákazy v Japonsku na 33.959. Krajina od začiatku pandémie zaznamenala tiež 1016 úmrtí na Covid-19.

Japonsko zrušilo núdzový stav, keďže koronavírusovú krízu v krajine sa podarilo fakticky dostať pod kontrolu, uvádzalo sa vo vtedajšom odôvodnení. Znova stúpajúce počty prípadov však podnecujú obavy z "druhej vlny" epidémie.

Bez ohľadu na tento vývoj japonská vláda spustila minulý týždeň kontroverznú propagačnú kampaň zameranú na oživenie ťažko zasiahnutého cestovného ruchu a miestneho hospodárstva, z ktorej však vyradili Tokio. Vláda chce dosiahnuť, aby obyvatelia Japonska znova cestovali po vlastnej krajine a míňali pri tom peniaze, aby sa znova rozprúdila ekonomika.