Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Japonsko po vyše šiestich mesiacoch zruší núdzový stav

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dlhotrvajúce reštrikcie sa v krajine stretli s odporom verejnosti.

Tokio 28. septembra (TASR) - Japonská vláda v utorok oznámila, že sa vo štvrtok v krajine skončí núdzový stav zavedený pre pandémiu koronavírusu. Predseda tamojšej vlády Jošihide Suga spresnil, že zavedené opatrenia sa budú uvoľňovať postupne. Informovala o tom agentúra AP.

Stav núdze sa skončí po vyše šiestich mesiacoch. Japonsko zaviedlo rozsiahle epidemiologické obmedzenia ešte v apríli. Podľa AP sa dlhotrvajúce reštrikcie stretli s odporom verejnosti. Na druhej strane však prispeli k tomu, že tento ostrovný štát zaznamenal relatívne málo prípadov koronavírusu v prepočte na počet obyvateľov.

Podľa oficiálnych štatistík sa v 125-miliónovom Japonsku nakazilo už takmer 1,7 milióna ľudí. Úrady celkovo zaznamenali zhruba 17.500 úmrtí.

Na archívnej snímke cestujúci vystupujú z vlaku na stanici v Tokiu.
Foto: TASR/AP


Sugova vláda však čelila dlhodobej a ostrej kritike za to, ako rieši pandémiu koronavírusu. Podľa kritikov prichádzali vládne opatrenia príliš neskoro a boli príliš málo razantné, aby účinkovali a aby mohli počas pandémie zaistiť bezpečné letné olympijské hry, proti ktorým sa stavala japonská verejnosť.

Premiér Suga už medzičasom oznámil, že sa nebude uchádzať o post predsedu svojej strany. Jeho nástupca v straníckych voľbách sa potom s najväčšou pravdepodobnosťou stane aj novým premiérom. Členovia Liberálnodemokratickej strany (LDP) budú o novom predsedovi hlasovať už túto stredu.