Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Japonsko po zrážke plavidiel zachránilo 20 severokórejských rybárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zachránených členov posádky prijala iná severokórejská loď, dodala japonská pobrežná stráž.

Tokio 7. októbra (TASR) - Vyše 20 severokórejských členov posádky rybárskeho plavidla zachránili po tom, čo sa v pondelok zrazilo s japonským hliadkujúcim člnom v Japonskom mori. Informovalo o tom Tokio, ktoré po incidente rozbehlo veľkú záchrannú akciu. Teraz preveruje, či je ešte niekto nezvestný, uviedla agentúra AP.

Severokórejské rybárske plavidlo sa po zrážke potopilo a členovia posádky spadli do mora. Incident sa stal o 09.10 h miestneho času (02.10 h SELČ) približne 350 kilometrov severozápadne od polostrova Noto v japonskej prefektúre Išikawa, spresnili predstavitelia japonskej pobrežnej stráže.

Zachránených členov posádky prijala iná severokórejská loď, dodala japonská pobrežná stráž.

Na japonskom člne, hliadkujúcom v rybárskej oblasti, nikto neutrpel zranenia a ani tento čln nebol vážne poškodený, preto pokračoval v plavbe, napísala agentúra DPA. Odvolala sa pritom na japonský Úrad pre rybolov, ktorému hliadkujúci čln patrí.

Úrad uviedol, že hliadkujúci čln vyzval ešte pred zrážkou severokórejské plavidlo, aby oblasť opustilo. Na záchrane severokórejských rybárov sa podieľali japonské lietadlá aj lode.

Oblasť je známa tým, že je bohatá na kalmáre, preto je tam rušný rybolov. Japonsko posilnilo hliadky v mori, keďže sa tam rozmáha pytliactvo Severokórejčanov.

Japonský premiér Šinzó Abe sa zaviazal na dôkladné vyšetrenie prípadu. Na pondelkovom zasadnutí parlamentu prisľúbil "ráznu reakciu, aby sa zabránilo pytliactvu cudzích rybárskych člnov v japonskej exkluzívnej ekonomickej zóne".