Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Japonsko pracuje na otvorení styčného úradu NATO v Tokiu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v januári navštívil Japonsko. Spolu s japonským premiérom Fumiom Kišidom sa zaviazal posilniť väzby tvárou v tvár historickým bezpečnostným výzvam.

Tokio 9. mája (TASR) - Japonsko pracuje na otvorení styčného úradu Severoatlantickej aliancie (NATO) v Tokiu. V utorok to uviedol japonský veľvyslanec v USA Kódži Tomita. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Tomita sa vyjadril k správe týždenníka Nikkei Asia z mája na podujatí Národného tlačového klubu (NPC) vo Washingtone. V nej sa uvádza, že NATO pod vedením USA plánuje otvoriť prvý takýto úrad v Ázii s cieľom uľahčiť konzultácie v regióne.

"Bod, ktorý ste spomenuli, je jednou z vecí, na ktorých pracujeme, aby sme posilnili naše partnerstvo. Žiadne konečné potvrdenie som však nepočul," povedal japonský diplomat. NATO správu nepotvrdila, pretože nechce zachádzať do detailov prebiehajúcich rokovaní svojich spojencov.

Tomita informoval o samite skupiny G7 19.-21. mája v Hirošime a uviedol, že jeho cieľom bude užšie zosúladenie prístupu G7 k Číne.

Styčný úrad sa má podľa Nikkei Asia otvoriť na budúci rok. Umožní diskusie s bezpečnostnými partnermi NATO, ako sú Južná Kórea, Austrália a Nový Zéland, s ohľadom na geopolitické výzvy zo strany Číny a Ruska.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v januári navštívil Japonsko. Spolu s japonským premiérom Fumiom Kišidom sa zaviazal posilniť väzby tvárou v tvár "historickým" bezpečnostným výzvam. Spomenul inváziu Ruska na Ukrajinu a narastajúcu vojenskú silu Číny.

Na zverejnenie správy Peking vyhlásil, že je nutná "vysoká ostražitosť" vzhľadom na "expanziu NATO na východ".