Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Japonsko prehĺbi vojenskú spoluprácu s NATO

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Japonské námorníctvo sa v týchto chvíľach zúčastňuje na námorných cvičeniach NATO v Stredozemnom mori, pripomína AP.

Tokio 7. júna (TASR) - Japonsko a Severoatlantická aliancia prehĺbia vojenskú spoluprácu a zintenzívnia spoločné cvičenia v reakcii na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Európe a Ázii, ktorá súvisí s vojenským konfliktom na Ukrajine. V utorok to oznámil japonský minister obrany Nobuo Kiši po stretnutí s predsedom vojenského výboru NATO admirálom Robom Bauerom. TASR správu prevzala od agentúry AP.

"Bezpečnosť Európy a Ázie je úzko prepojená, hlavne v súčasnosti, keď medzinárodné spoločenstvo čelí vážnym výzvam," povedal Kiši.

Japonské námorníctvo sa v týchto chvíľach zúčastňuje na námorných cvičeniach NATO v Stredozemnom mori, pripomína AP.

Predseda vojenského výboru NATO počas návštevy ocenil angažovanosť Tokia pri riešení "spoločných bezpečnostných výziev".

Japonsko v reakcii na rastúci vplyv Číny navyšuje svoje vojenské kapacity a zintenzívňuje spoluprácu s USA, európskymi partnermi a tiež krajinami v indicko-tichomorskej oblasti, píše AP.

Predstavitelia Severoatlantickej aliancie pozvali japonského premiéra Fumia Kišidu na júnový summit NATO. Ak toto pozvanie prijme, stane sa prvým japonským lídrom, ktorý sa zúčastní na summite Aliancie.

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa Japonsko rýchlo pridalo k EÚ a USA pri zavádzaní sankcií voči Rusku a angažuje sa tiež v poskytovaní podpory pre Ukrajinu. Tokio tvrdí, že rusko-ukrajinský konflikt nezasahuje iba Európu, ale môže tiež povzbudiť Čínu v agresívnom správaní sa v indicko-tichomorskej oblasti.