Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Japonský premiér sa chce zamerať na zahraničnú politiku

Na archívnej snímke Fumio Kišida. Foto: TASR/AP

Kišida tiež prisľúbil, že prioritou jeho vlády bude boj proti koronavírusovej pandémii.

Tokio 1. januára (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida sa v roku 2022 zameria na zahraničnú politiku. Prisľúbil, že rok 2022 preto bude pre Japonsko "rokom diplomacie". Uviedol to vo svojom novoročnom prejave zverejnenom na webovej stránke svojho kabinetu, píše agentúra Reuters.

"Obratné riešenie diplomatických a bezpečnostných otázok a vytvorenie stabilnej administratívy sú kľúčové, keďže medzinárodná situácia, ktorá je okolo nás, je čoraz komplexnejšia a zložitejšia," uviedol.

Dodal, že silný dôraz na univerzálne ideály, ako aj snaha o vyriešenie globálnych problémov a ochrana životov ľudí budú tromi hlavnými piliermi toho, čo nazval "japonskou diplomaciou realizmu novej éry".

Kišida tiež prisľúbil, že prioritou jeho vlády bude boj proti koronavírusovej pandémii, ako aj pokračovanie v úsilí o odstránenie sociálnych rozdielov a vytvorenie udržateľnej ekonomiky prostredníctvom "nového typu kapitalizmu".

Bývalý minister zahraničných vecí Kišida je vo funkcií od začiatku vlaňajšieho októbra, keď na postoch predsedu vládnucej Liberálnodemokratickej strany (LDP) a premiéra nahradil neobľúbeného Jošihideho Sugu.