Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Japonsko pripravuje evakuáciu svojich občanov zo Sudánu

Ľudia kráčajú okolo zatvorených obchodov v Chartúme v utorok 18. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Násilie medzi sudánskou armádou a polovojenskými silami si od soboty vyžiadalo životy približne 200 ľudí. Dovtedajší niekoľkotýždňový zápas o moc sa zmenil na krvavé boje.

Tokio 19. apríla (TASR) - Japonsko sa pripravuje na evakuáciu svojich občanov zo Sudánu, informovala v stredu vláda. Tokio ako prvé verejne oznámilo plán na stiahnutie svojich štátnych príslušníkov z krajiny zmietajúcej sa v konflikte. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Násilie medzi sudánskou armádou a polovojenskými silami si od soboty vyžiadalo životy približne 200 ľudí. Dovtedajší niekoľkotýždňový zápas o moc sa zmenil na krvavé boje. Ich súčasťou sú nálety, tanky v uliciach, delostrelecká paľba a intenzívna streľbu z ďalších zbraní. Boje prebiehajú v zaľudnených štvrtiach metropoly Chartúm a v iných mestách.

V Sudáne sa nachádza 60 japonských občanov vrátane pracovníkov veľvyslanectva, uviedol hovorca vlády Hirokazu Macuno. Japonské ministerstvo obrany už začalo "potrebné prípravy" na evakuáciu, povedal na mimoriadnej tlačovej konferencii.

"Keďže bezpečnostná situácia sa tam zhoršuje, vláda robí maximum pre zaistenie bezpečia japonských občanov," dodal Macuno.

Ostatné krajiny svojich občanov v Sudáne vyzvali, aby sa skontaktovali s veľvyslanectvami a poskytli im svoje údaje.

"Vzhľadom na neistú bezpečnostnú situáciu v Chartúme a zatvorenie letiska nie sú žiadne plány na evakuáciu, ktorú by koordinovala americká vláda," napísalo v tvíte veľvyslanectvo USA. Americkým občanom odporúča, aby sa zdržiavali vo vnútri budov a ďalej od okien.

Medzinárodné spoločenstvo vyzýva na ukončenie nepriateľských akcií v Sudáne a ministri zahraničných vecí zo skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7 v utorok žiadali okamžité prímerie.

Bojujúce strany vedú dvaja generáli, ktorí prevzali moc pri prevrate v roku 2021: hlavný veliteľ sudánskej armády a jeho zástupca, ktorý velí mocným polovojenským Silám rýchlej podpory (RSF).