Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Japonské prístavy sú upchaté, dôvodom je pemza z podmorskej sopky

Na leteckej snímke z pobrežia malého japonského ostrova Lejima je viditeľná sopečná pemza nahromadená na hladine vody, Okinawa 29. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Čistiace práce sa už začali v prístave na severnom cípe Okinavy, kde obrovské bagre každý deň odstránia asi desať ton pemzy.

Tokio 30. októbra (TASR) – Tri desiatky prístavov v Japonsku musia odstraňovať následky augustového výbuchu podmorskej sopky Fukutoku-Okanoba, ktorá je súčasťou Vulkánových ostrovov ležiacich v Tichom oceáne asi 1200 kilometrov južne od Tokia. Informovali o tom britský denník Guardian a agentúra AP.

Prístup do prístavov na najjužnejšom pobreží Japonska totiž upchalo obrovské množstvo pemzy, vysoko pórovitej horniny vulkanického pôvodu, ktorá tiež poškodila asi 40 rybárskych lodí, pričom šesť z nich zostalo nepojazdných. Dočasne pozastavená bola i trajektová doprava v oblasti.

Námestník riaditeľa úradu japonskej vlády Jošihiko Isozaki v piatok uviedol, že pemza doteraz zasiahla 11 prístavov na ostrove Okinava a 19 v prefektúre Kagošima na ostrove Kjúšú. Kabinet preto zriadil osobitnú pracovnú skupinu.

Guvernér Okinavy Denny Tamaki povedal, že erupcia má "obrovský vplyv na odvetvie rybolovu a cestovného ruchu, ako aj na životné prostredie" a tento probléme treba urýchlene vyriešiť.

Čistiace práce sa už začali v prístave na severnom cípe Okinavy, kde obrovské bagre každý deň odstránia asi desať ton pemzy, ďalšiu vyplavuje more na breh. Dokončenie "bezprecedentnej" operácie môže podľa miestnych úradov trvať dva až tri týždne.

Denník Jomiuri vo štvrtok informoval, že asi 750 rybárskych lodí nevyplávalo z prístavu na Okinave, pretože ich posádky sa obávali poškodenia motorov.

Keďže pemzu prúdy unášajú na sever, môže zasiahnuť celé japonské pobrežie. Vládna pracovná skupina na svojom prvom zasadnutí vo štvrtok večer rozhodla, že poskytne pomoc miestnym samosprávam a škody spôsobené rybárskemu priemyslu budú pokryté poistením.