Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra obvinila údajného podpaľača z Kjóta

Na snímke požiar trojposchodvej budovy štúdia animovaných filmov Kyoto Animation v meste Kjóto 18. júla 2019. Foto: TASR/AP

Podpaľačstvo je v Japonsku zvlášť závažný trestný čin.

Tokio 16. decembra (TASR) – Japonská prokuratúra v stredu vzniesla obvinenia z vraždy voči mužovi zadržanému v súvislosti s podpaľačským útokom na štúdio animovaných filmov v meste Kjóto v júli 2019, ktorý si vyžiadal 36 obetí na životoch. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Obvinenia zahŕňajú aj pokus o vraždu a podpaľačstvo, dodáva AFP s odvolaním sa na japonské médiá.

Muža menom Šindži Aoba zadržali po útoku v júli 2019. Museli ho však previezť do nemocnice s vážnymi popáleninami, ktoré utrpel počas útoku, píše AFP. Neskôr absolvoval viacero operácii, pri ktorých mu nahradili poškodenú kožu.

Viac ako 30 ľudí počas útoku utrpelo zranenia. Aoba údajne vnikol do budovy štúdia animovaných filmov Kyoto Animation, rozlial na podlahu horľavú látku a zapálil ju, pričom kričal: „Zomrite!"

Štúdio Kyoto Animation, známe aj pod skratkou KyoAni, vyrába obľúbené animované seriály a filmy. Nachádza sa v meste Kjóto na japonskom ostrove Honšu.

Podpaľačstvo je v Japonsku zvlášť závažný trestný čin, pripomína AFP. Množstvo budov v tejto krajine je postavených z dreva a sú vysoko horľavé.