Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Japonsko rozšírilo sankcie uvalené na Rusko

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Na japonskom sankčnom zozname teraz figuruje 494 organizácií z Ruska, 27 z Bieloruska a šesť z Arménska, Spojených arabských emirátov, Sýrie a Uzbekistanu.

Tokio 15. decembra (TASR) – Japonsko v piatok oznámilo rozšírenie sankcií proti Rusku pre vojenskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

Na japonskom sankčnom zozname teraz figuruje 494 organizácií z Ruska, 27 z Bieloruska a šesť z Arménska, Spojených arabských emirátov, Sýrie a Uzbekistanu. Nové sankcie pre organizácie z Ruska vstúpia do platnosti 22. decembra, pre zvyšné krajiny 27. decembra.

Členské krajiny skupiny G7 (Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty americké) sa počas májového summitu skupiny v Japonsku dohodli na odstrihnutí Ruska od "technológií, priemyselných zariadení a služieb členských krajín G7 (využiteľných) na podporu jeho vojnovej mašinérie".

USA, Spojené kráľovstvo a Európska únia (EÚ) uvalili na Rusko rozsiahle sankcie po útoku na Ukrajinu vo februári minulého roka. Japonsko na svojom území zmrazilo aktíva ruských spoločností i štátnych príslušníkov. Zakázalo tiež vývoz materiálov pre ruský zbrojný priemysel a stavebných a technických služieb. Krajiny tiež Ukrajine poskytli finančnú pomoc a vojenské vybavenie v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.