Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Japonsko sa pripravuje na príchod supertajfúnu Nanmadol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa webovej stránky amerického veľvyslanectva v Japonsku má supertajfún Nanmadol potenciál stať sa jednou z najväčších búrok, aké zasiahli túto krajinu za uplynulých 70 rokov.

Fukuoka 18. septembra (TASR) - Mimoriadne silný tajfún Nanmadol podľa varovania japonských meteorológov udrie v nedeľu v južných častiach ostrova Kjúšu. Úrady vyzvali takmer tri milióny obyvateľov, aby sa evakuovali.

Japonský meteorologický ústav (JMA) vydal pre prefektúru Kagošima zriedkavé "špeciálne varovanie", ktoré sa vydáva len vtedy, keď sa predpovedajú podmienky, aké sa vyskytujú raz za niekoľko desaťročí, informuje tlačová agentúra AFP.

Ide o vôbec prvú osobitnú výstrahu vydanú mimo prefektúry Okinava, ktorá pozostáva z menších, odľahlých ostrovov vo Východočínskom mori.

Vietor môže dosiahnuť rýchlosť až 270 km/h, v niektorých oblastiach môže v priebehu 24 hodín spadnúť 500 mm zrážok. Daný región môže čeliť "bezprecedentnému" nebezpečenstvu v dôsledku silného vetra, prívalových dažďov a vysokých vĺn.

"Je potrebná maximálna opatrnosť. Ide o veľmi nebezpečný tajfún. Vietor bude taký prudký, že niektoré domy sa môžu zrútiť," povedal novinárom predstaviteľ JMA, pričom upozornil aj na riziko záplav a zosuvov pôdy.

Podľa webovej stránky amerického veľvyslanectva v Japonsku má supertajfún Nanmadol potenciál stať sa jednou z najväčších búrok, aké zasiahli túto krajinu za uplynulých 70 rokov.

Kjúšu je najjužnejší zo štyroch ostrovov, ktoré tvoria hlavnú časť Japonska, a má viac ako 13 miliónov obyvateľov.

Očakáva sa, že po dosiahnutí pevniny sa tajfún otočí na severovýchod a bude postupovať cez stredné Japonsko smerom na Tokio. Podľa meteorológov si Nanmadol zachová veľkú časť svojej sily aj po dosiahnutí pevniny, dopĺňa stanica BBC News.

Nanmadol môže byť horší ako tajfún Čebi v roku 2018, pri ktorom zahynulo 14 ľudí, aj ako tajfún Hagibis, ktorý v roku 2019 spôsobil rozsiahle výpadky elektriny.