Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Japonsko si pripomína desiate výročie silného zemetrasenia a cunami

Žena sa dotýka štítka s menom obete ničivého zemetrasenia sprevádzaného cunami v roku 2011 pri príležitosti 10. výročia tejto prírodnej katastrofy v meste Kamaiši, prefektúre Iwate na severovýchode Japonska vo štvrtok 11. marca 2021. Foto: TASR/AP

Cisár Naruhito a premiér Jošihide Suga si obete nešťastia uctili tichými modlitbami pri spomienkovej slávnosti v hlavnom meste Tokio.

Tokio 11. marca (TASR) - Japonsko si vo štvrtok uctilo pamiatku obetí silného zemetrasenia a následných mohutných prívalových vĺn cunami, ktoré pred desiatimi rokmi zasiahli severovýchod krajiny a spôsobili najvážnejšiu jadrovú haváriu v jeho dejinách. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Japonci spoločne držali minútu ticha o 14.46 h miestneho času (06.46 h SEČ), teda presne v čase, keď oblasť prefektúry Fukušima 11. marca 2011 zasiahlo ničivé zemetrasenie. Cisár Naruhito a premiér Jošihide Suga si obete nešťastia uctili tichými modlitbami pri spomienkovej slávnosti v hlavnom meste Tokio.

Japonský cisár Naruhito (vpravo) a japonská cisárovná Masako sa ukláňajú pred oltárom za obete ničivého zemetrasenia sprevádzaného cunami pri príležitosti 10. výročia tejto prírodnej katastrofy v Tokiu vo štvrtok 11. marca 2021.
Foto: TASR/AP


Tohtoročné spomienkové podujatie sa konalo pred menším publikom, než je obvyklé, keďže v japonskej metropole a niektorých mestských oblastiach momentálne platí výnimočný stav v dôsledku koronavírusovej pandémie. Prítomní mali na tvárach rúška a dodržiavali rozstupy.

Súkromné a verejné smútočné obrady sa konali po celom Japonsku. Pozostalí sa zišli pri hroboch obetí, kde položili kvety a nezvestným členom rodiny kládli listy do mora.

Žena, ktorej manžel a vnuk zahynuli pri ničivom zemetrasení sprevádzanom cunami v roku 2011, sa modlí pred hrobom pri príležitosti 10. výročia tejto prírodnej katastrofy v meste Mijako, prefektúre Iwate na severovýchode Japonska vo štvrtok 11. marca 2021.
Foto: TASR/AP


Prejavy sústrasti prichádzali z celého sveta, od generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa až po americkú speváčku Lady Gaga.

Japonsko 11. marca 2011 zasiahlo silné zemetrasenie sprevádzané vlnami cunami, čo viedlo k smrti približne 18.500 ľudí. Prírodná katastrofa spôsobila aj závažné poškodenie atómovej elektrárne Fukušima I, išlo o najhoršie nešťastie svojho druhu od havárie atómovej elektrárne Černobyľ v roku 1986.