Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

V Japonsku skontroluje všetkých 49 cestných tuneloch v krajine

Dopravný kolaps po havárii tunelu v Japonsku Foto: TASR/AP

Z časti strechy na asi 110-metrovom úseku sa zosunulo 270 betónových častí, každá s hmotnosťou približne 1,5 tony.

Tokio 3. decembra (TASR) - Japonská vláda nariadila dnes okamžitú previerku bezpečnosti vo všetkých tuneloch v krajine v reakcii na zrútenie diaľničného tunela v strednej časti krajiny, pri ktorom prišlo o život deväť ľudí. Pri tragédii utrpeli ďalší dvaja ľudia zranenia.

O život prišli cestujúci v troch vozidlách, ktorí prechádzali takmer päťkilometrovým tunelom Sasago v čase, keď sa z jeho stropu zrútili betónové panely. Tunel spájajúci Tokio so stredným Japonskom otvorili v roku 1977 a je jedným z mnohých diaľničných tunelov v hornatom teréne ázijskej krajiny.

Ministerstvo dopravy nariadilo vykonanie bezpečnostných previerok s okamžitou platnosťou vo všetkých ďalších 49 tuneloch.

Polícia a prevádzkovateľ japonských diaľnic, spoločnosť Central Japan Expressway Co., budú dôsledne vyšetrovať okolnosti pádu betónových súčastí tunela Sasago v prefektúre Jamanaši, pretože septembrová inšpekcia neodhalila žiadnu podobnú hrozbu.

Z časti strechy na asi 110-metrovom úseku sa zosunulo 270 betónových častí, každá s hmotnosťou približne 1,5 tony.

V čase tragédie sa v tuneli podľa správ nachádzalo približne 30 vozidiel. V tuneli súčasne vypukol požiar, ktorý sa hasičom podarilo uhasiť až po asi troch hodinách. Hustý dym z požiaru výrazne skomplikoval snahy o vyslobodenie ľudí uväznených vo vnútri.

Úrady nevylúčili, že by sa ešte v tuneli mohli nachádzať nejaké ďalšie osoby, ktoré tam uviazli. Nádej, že by prežili, je však mizivá, upozornila agentúra AP.