Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Japonsko smúti za zosnulým módnym návrhárom Kenzóom Takadom

Na archívnej snímke z 24. marca 2009 módny návrhár Kenzó Takada pózuje pred svojím domom v Paríži. Foto: TASR/AP

Jeho návrhy boli známe najmä vďaka charakteristickým kvetinovým vzorom a tigrím hlavám.

Tokio 5. október (TASR) - Obyvatelia Japonska smútili v pondelok za známym módnym návrhárom a Kenzóom Takadom, ktorý v nedeľu vo veku 81 rokov podľahol komplikáciám spôsobeným ochorením COVID-19, informuje agentúra AFP.

Francúzsko-japonský módny návrhár bol zakladateľom svetoznámej módnej značky Kenzo. Pochádzal z Japonska, ale svoju kariéru rozvinul až po presťahovaní do Paríža.

Hlboký zármutok nad smrťou Kenzóa Takadu vyjadrila v pondelok aj vláda v Tokiu. Zosnulý návrhár podľa nej šíril "japonské umenie a kultúru po celom svete".

Takada sa narodil v roku 1939 do rodiny hoteliérov. Študoval na japonskej odevnej škole Bunka Fashion Colleage a v roku 1965 odišiel do Paríža, kde sa stal prvým japonským návrhárom, ktorý sa presadil na francúzskej módnej scéne. Jeho návrhy boli známe najmä vďaka charakteristickým kvetinovým vzorom a tigrím hlavám.

Z módneho priemyslu Takada odišiel v roku 1999, šesť rokov po tom, ako predal značku Kenzo francúzskemu odevnému koncernu LVMH. Aj potom však pracoval na jednorazových módnych projektoch, napríklad dizajnovej kolekcie predstavenej začiatkom tohto roka.