Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Štátny pohreb japonského expremiéra Abeho má stáť 12 miliónov dolárov

Ľudia kladú kvety a modlia sa za bývalého premiéra Šinzó Abeho v chráme Zojoji pred jeho pohrebom v utorok 12. júla 2022 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Súčasný japonský premiér Fumio Kišida uviedol, že vzhľadom na domáce a medzinárodné úspechy Abeho, ktorý bol najdlhšie slúžiacim japonským predsedom vlády, je štátny pohreb patričný.

Tokio 6. septembra (TASR) - Japonsko očakáva, že na štátny pohreb zavraždeného expremiéra Šinzóa Abeho vynaloží približne 1,7 miliardy jenov (12 miliónov dolárov). Oznámila to v utorok japonská vláda, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

Vláda očakáva, že na smútočný obrad, ktorý sa bude konať 27. septembra v Tokiu, prídu desiatky súčasných aj niekdajších hláv štátov. Predpokladá sa, že náklady na bezpečnostné opatrenia budú stáť zhruba 800 miliónov jenov, ďalších 600 miliónov sa vynaloží na hostiteľské účely a 250 miliónov pôjde na samotný pohreb, uviedol hovorca japonskej vlády Hirozaku Macuno.

"Na pohrebe sa zúčastnia delegáti z viac než 190 cudzích krajín a regiónov," dodal Macuno. Nedávne prieskumy však ukázali, že proti tomuto verejne financovanému podujatiu je približne polovica obyvateľov Japonska.

Súčasný japonský premiér Fumio Kišida uviedol, že vzhľadom na domáce a medzinárodné úspechy Abeho, ktorý bol najdlhšie slúžiacim japonským predsedom vlády, je štátny pohreb patričný.

Smútočný obrad sa uskutoční v tokijskej hale Nippon Budókan, ktorá sa zvyčajne využíva na športové a kultúrne udalosti.

Abeho, ktorý bol ministerským predsedom v rokoch 2006–2007 a 2012–2020, zastrelil začiatkom júla bývalý vojak počas predvolebnej kampane v meste Nara. Expremiér mal 67 rokov. Krátko po jeho smrti sa v chráme v Tokiu konal malý súkromný pohreb, na ktorom sa zišli tisíce ľudí, aby položili kvety a vzdali mu úctu.