Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Tajfún Nanmadol si v Japonsku vyžiadal najmenej dve obete

Na snímke zaplavené japonské mesto Kunitomi v prefektúre Mijazaki v dôsledku tropickej búrky s prudkým dažďom a vetrom 19. septembra 2022. Foto: TASR/AP

V utorok ráno bolo bez elektrickej energie asi 140.000 japonských domácností, najmä na ostrove Kjúšú.

Tokio 20. septembra (TASR) - Najmenej dvaja ľudia zahynuli a 114 osôb utrpelo zranenia pri víkendovom vyčíňaní tajfúnu Nanmadol v Japonsku. V utorok to uviedol hlavný tajomník japonského úradu vlády Hirokazu Macuno. TASR informuje na základe správy AFP.

Tajfún zasiahol japonské pobrežie v nedeľu večer pri meste Kagošima na juhu ostrova Kjúšú. Nanmadol sa následne presúval pozdĺž západného pobrežia. V prefektúre Mijazaki silný vietor vyvracal stromy a rozbíjal okná. Japonské úrady tam potvrdili dve obete.

Macuno uviedol, že záchranári našli ďalších dvoch ľudí bez známok života – tento pojem sa v Japonsku používa dovtedy, ako smrť oficiálne potvrdí súdny znalec. Dodal, že jedna osoba je nezvestná a najmenej 114 ľudí utrpelo zranenia, 14 z nich vážne.

V utorok ráno bolo bez elektrickej energie asi 140.000 japonských domácností, najmä na ostrove Kjúšú. V Japonsku je momentálne obdobie tajfúnov, počas ktorého krajina čelí približne 20 silným búrkam, vysvetľuje AFP.