Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Japonsko uvalilo na Rusko nové sankcie, vzťahujú sa aj na premiéra

Michail Mišustin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Japonsko tiež rozšírilo zákaz vývozu na 71 ďalších ruských organizácií vrátane priemyselných podnikov a výskumných inštitútov.

Tokio 10. mája (TASR) - Japonsko v utorok rozšírilo sankcie voči Rusku, pričom zmrazilo aktíva viac ako 130 osobám vrátane ruského premiéra Michaila Mišustina. TASR informuje na základe správy stanice CNN.

Nové sankcie sú zamerané na osem ruských občanov a 133 predstaviteľov samozvaných ľudových republík na východe Ukrajiny, priblížilo vo vyhlásení japonské ministerstvo zahraničných vecí.

Na sankčnom zozname sa nachádzajú okrem predsedu vlády Ruskej federácie aj oligarcha Vladimir Bogdanov a rodinní príslušníci oligarchu Gennadija Timčenka, uvádza rezort diplomacie v Tokiu. Nie je pritom známe, či majú tieto osoby majetok v Japonsku, konštatuje CNN.

Japonsko tiež rozšírilo zákaz vývozu na 71 ďalších ruských organizácií vrátane priemyselných podnikov a výskumných inštitútov.

Japonsko od marca v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu zaviedlo sériu sankčných opatrení; zmrazilo aj majetok ruského prezidenta Vladimira Putina a členov jeho rodiny.

Moskva odpovedala zavedením vlastných sankcií. Zakázala napríklad vstup do Ruska japonským predstaviteľom vrátane premiéra Fumia Kišidu.