Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Japonsko uvoľní cestovné obmedzenia pre cestujúcich z Číny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Od decembra musia všetci cestujúci prichádzajúci z pevninskej Číny podstúpiť v Japonsku test na ochorenie COVID-19 na štyroch určených letiskách.

Tokio 27. februára (TASR) - Japonsko od stredy uvoľní cestovné obmedzenia pri vstupe do krajiny pre pasažierov z Číny a zavedie iba náhodné testovanie. V pondelok to oznámil generálny tajomník japonskej vlády Hirokazu Macuno. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Od decembra musia všetci cestujúci prichádzajúci z pevninskej Číny podstúpiť v Japonsku test na ochorenie COVID-19 na štyroch určených letiskách. Návštevníci z Číny musia zároveň predložiť negatívny výsledok testu, ktorý absolvovali pred odletom.

Cieľom zmiernenia opatrení je podľa Macuna "podporiť plynulosť medzinárodného cestovania", pričom sa zohľadnil aj relatívne nízky výskyt prípadov nákazy medzi cestujúcimi za uplynulé dva mesiace. Od cestujúcich z Číny však naďalej budú vyžadovať test absolvovaný pred odletom.

Priame lety z Číny, ktoré majú v súčasnosti len letiská Narita, Haneda, Čubu a Kansai, spustia aj ďalšie letiská.

Peking nedávno obnovil vydávanie víz japonským občanom. Čína ich zastavila 10. januára po tom, ako začalo Tokio vyžadovať od cestujúcich z Číny test na covid pred odletom a tiež po pristátí v Japonsku pre obavy zo zhoršenej pandemickej situácie v Číne.