Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V japonských mestách, kde platí karanténa, sa rozšírili potkany

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupinky potkanov boli v pondelok večer videné aj v uliciach tokijskej štvrte Kabukičó, ktorá je známa svojimi barmi a podnikmi pre dospelých.

Tokio 28. apríla (TASR) - Po vyprázdnených uliciach japonskej metropoly Tokio začali vo zvýšenej miere pobehovať potkany, ktoré tam hľadajú potravu. Stalo sa tak po tom, ako boli pre obavy zo šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 zatvorené reštaurácie a obyvatelia za začali zdržiavať doma, uviedla v utorok agentúra Reuters.

Skupinky potkanov boli v pondelok večer videné aj v uliciach tokijskej štvrte Kabukičó, ktorá je známa svojimi barmi a podnikmi pre dospelých. Podobné zábery však televízna stanica NHK odvysielala aj z mesta Kitakjúšú ležiacom na juhozápade krajiny, kde hlodavce pobehovali medzi budovami a kŕmili sa z odpadkových košov.

"Reštaurácie sú zavreté a potkany preto nemajú odpadky, ktorými sa bežne živia. Hľadajú si preto inú potravu," uviedol v tejto súvislosti predstaviteľ japonskej asociácie pre deratizáciu Cutomu Tanikawa.

"V uliciach je málo ľudí a potkany sa stávajú odvážnejšími, keď sú hladné. Toto nie je len problém Japonska. Deje sa to po celom svete," dodal.

Ako pripomína Reuters, v krajine vychádzajúceho slnka neboli pre koronavírus plošne zavedené obmedzenia pohybu. Japonský premiér Šinzó Abe však ešte 7. apríla vyhlásil v siedmich prefektúrach stav núdze, ktorý guvernérom dáva v prípade potreby právo uzatvoriť prevádzky a prikázať ľuďom, aby sa zdržiavali doma. Stav núdze bol neskôr rozšírený na celú krajinu.

Podľa stanice NHK bolo v pondelok v Japonsku potvrdených 172 nových prípadov ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus. Celkový počet nakazených osôb tak stúpol na 13.613. Spolu s infikovanými z výletnej lode Diamond Princess, ktorá sa začiatkom februára viac ako dva týždne nachádzala v karanténe pri brehoch Japonska, dosiahne počet infikovaných 14.325. Nákaza si v Japonsku doteraz vyžiadala 407 obetí, vrátane 13 osôb, ktoré zomrel na palube spomínanej výletnej lode.