Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Japonsko v snahe zvýšiť zaočkovanosť schválilo ďalšie dve vakcíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Japonský minister zdravotníctva Norihisa Tamura uviedol, že schválenie použitia ďalších dvoch vakcín proti koronavírusu pomôže urýchliť očkovanie.

Tokio 20. mája (TASR) - V Japonsku vo štvrtok predbežne schválili použitie vakcín proti koronavírusu od americkej firmy Moderna a švédsko-britskej spoločnosti AstraZeneca. Stalo sa tak v čase, keď sa táto ázijská krajina pred júlovými letnými olympijskými hrami snaží zvýšiť zaočkovanosť, informovala spravodajská televízia SkyNews.

Predbežný súhlas na použitie týchto dvoch vakcín dal poradný výbor japonského ministerstva zdravotníctva posudzujúci bezpečnosť liekov. Riadne schválenie vakcín sa očakáva v piatok.

Japonský regulačný úrad doteraz schválil na núdzové použitie len vakcínu od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech.

Japonský minister zdravotníctva Norihisa Tamura uviedol, že schválenie použitia ďalších dvoch vakcín proti koronavírusu pomôže urýchliť očkovanie. V Japonsku doteraz zaočkovali najmenej jednou dávkou zhruba päť miliónov obyvateľov, čo sú len štyri percentá tamojšej populácie, pripomína SkyNews.

Japonský premiér Jošihide Suga prisľúbil, že jeho vláda plánuje do konca júla zaočkovať zhruba 36 miliónov seniorov. Letné olympijské hry sa oficiálne začnú 23. júla.

Vláda taktiež minulý týždeň zverejnila údaje zozbierané z 1741 okresov, z ktorých vyplýva, že 15 percent z nich nebude schopných zabezpečiť zaočkovanie svojich obyvateľov do požadovaného termínu.

Z najnovších prieskumov tiež vyplýva, že organizovanie letných olympijských hier v čase pandémie odmieta viac ako 80 percent občanov Japonska.