Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Japonsko začne komerčne loviť vráskavca myška

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Stephen Jaquiery

Podľa úradu pre rybolov japonskí rybári ulovili v minulom roku 294 vráskavcov malých, vráskavcov Brydeových a vráskavcov severných.

Tokio 9. mája (TASR) — Vráskavec myšok bude Japonskom zaradený na zoznam komerčne lovených druhov veľrýb. Rozhodla o tom vo štvrtok tamojšia vláda, uviedol jej hovorca Jošimasa Hajaši. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Veľryby sú dôležitým zdrojom potravy a mali by sa využívať trvalo udržateľným spôsobom na základe vedeckých dôkazov," povedal Hajaši. "Je tiež dôležité, aby sa v Japonsku dedila tradičná kultúra stravovania," dodal.

Japonsko obnovilo komerčný lov veľrýb vo svojich teritoriálnych vodách a výlučných ekonomických zónach po tom, ako v roku 2019 vystúpilo z Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC).

Podľa úradu pre rybolov japonskí rybári ulovili v minulom roku 294 vráskavcov malých, vráskavcov Brydeových a vráskavcov severných.

Spotreba veľrýb v Japonsku vyvrcholila začiatkom 60. rokov 20. storočia. Ďalej však nerástla, pretože iné druhy mäsa sa stali ľahšie dostupné.

Kritiku ochrancov prírody vyvolal krok Japonska, ktoré v roku 1987 začalo s lovom veľrýb na účely "vedeckého výskumu". Snažilo sa tak obísť nariadenie IWC, ktoré zakázalo komerčný lov veľrýb.