Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Japonský cisársky pár na jar uskutoční štátnu návštevu Británie

Nový japonský cisár Naruhito a cisárovná Masako mávajú z auta s odkrytou strechou počas slávnostného sprievodu pri príležitosti uvedenia na trón v Tokiu 10. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Britská kráľovná a jej manžel princ Philip uskutočnili iba jedinú štátnu návštevu Japonska - v roku 1975 na Hirohitovo pozvanie.

Londýn 14. januára (TASR) - Japonský cisár Naruhito a cisárovná Masako prijali pozvanie kráľovnej Alžbety II. na štátnu návštevu Británie. Návšteva sa uskutoční na jar tohto roku a pôjde o ich prvú zahraničnú cestu od Naruhitovho nástupu na trón vlani v máji, informovala v utorok tlačová agentúra Reuters.

"Ich veličenstvá cisár a cisárovná pobudnú na Windsorskom hrade," uvádza sa vo vyhlásení Buckinghamského paláca. Pre Masako to bude ojedinelá cesta za hranice vlasti, keďže cisárovná vzhľadom na zotavovanie sa z choroby spôsobenej stresom sprevádza svojho manžela len zriedka.

Alžbeta II. hostila už dve predchádzajúce cisárske návštevy z Japonska. Cisár Akihito - Naruhitov otec, ktorý ako prvý japonský monarcha za uplynulých 200 rokov vlani abdikoval - absolvoval štátnu návštevu Británie v roku 1998, zatiaľ čo predchádzajúci cisár Hirohito uskutočnil štátnu návštevu tejto krajiny v roku 1971.

Počas týchto dvoch návštev protestovali bývalí britskí vojnoví zajatci, ktorí sa od Tokia dožadovali plného ospravedlnenia a ďalšieho odškodného za svoje útrapy prežité počas druhej svetovej vojny.

Britská kráľovná a jej manžel princ Philip uskutočnili iba jedinú štátnu návštevu Japonska - v roku 1975 na Hirohitovo pozvanie.

Odchod Británie z Európskej únie, ktorý je naplánovaný na 31. januára, znepokojil niektorých japonských investorov a veľké spoločnosti, ktoré boli v minulosti povzbudené bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou, aby Britániu využili ako "odrazový mostík" do Európy.

Naruhito aj Masako študovali v Oxforde, pričom cisár podľa Reuters označil toto obdobie za jedno z najšťastnejších vo svojom živote. Naruhito sa venoval výskumu dejín riečnej dopravy, zatiaľ čo Masako študovala medzinárodné vzťahy.