Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Japonský novinár podľa mjanmarskej junty šíril falošné správy

Na archívnej snímke z 26. februára 2021 japonský novinár Juki Kitazumi s rukami hore v sprievode polície počas príchodu na policajnú stanicu v Rangúne. Foto: TASR/AP

Japonec je jedným z 50 novinárov, ktorých v Mjanmarsku zadržali počas protestov.

Rangún 4. mája (TASR) - Mjanmarská junta vzniesla voči japonskému novinárovi Jukimu Kitazumimu obvinenia v súvislosti so šírením "falošných informácii", informovala v utorok agentúra AFP.

Kitazumiho, ktorý v Rangúne pôsobí ako novinár na voľnej nohe, zatkli 18. apríla. Obvinenia voči nemu vzniesli v pondelok - na Svetový deň slobody tlače -, pripomína AFP. Japonsko žiada jeho prepustenie.

"Prirodzene, že budeme aj naďalej robiť, čo je v našich silách, aby sme dosiahli včasné prepustenie japonského občana, ktorý je zadržiavaný," uviedol pre japonské médiá minister zahraničných vecí Tošimicu Motegi.

Japonec je jedným z 50 novinárov, ktorých v Mjanmarsku zadržali počas protestov. Tie v krajine prepukli po vojenskom prevrate z 1. februára. Úrady Kitazumiho na krátky čas zadržali aj vo februári.

Mjanmarská armáda 1. februára zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov - štátnu kancelárku (predsedníčku vlády) Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina.

Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana premiérky Su Ťij.

Nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedla, že junta od prevratu zabila najmenej 766 civilistov a takisto zakročila i voči nezávislým médiám a obmedzila rýchlosť internetu.