Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Japonský premiér Fumio Kišida odvolal už tretieho ministra za mesiac

Japonský premiér Fumio Kišida, archívne foto. Foto: TASR/AP

Odvolanie ministra vnútra je tvrdou ranou pre Kišidov kabinet, ktorý pred Teradom museli opustiť za posledný mesiac dvaja ministri.

Tokio 20. novembra (TASR) — Japonský premiér Fumio Kišida v nedeľu odvolal z funkcie ministra vnútra Minora Teradu. Ide už o tretí odchod ministra z vlády za posledný mesiac. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Minister vnútra už dlhšie čelil vlne kritiky za nezrovnalosti vo financovaní predvolebnej kampane, keď napríklad jedna z jeho podporných skupín predložila účtovné doklady s podpisom mŕtvej osoby. Minoru Terada povedal, že neporušil žiadny zákon a sľúbil, že chyby v účtovníctve napraví. Opoziční poslanci však uviedli, že úlohou ministra vnútra je dohliadať aj na financovanie politických strán a takéto previnenie je preto natoľko vážne, že musí odstúpiť. Ako ukázali mediálne prieskumy, Teradovu rezignáciu podporila aj väčšina respondentov.

Odvolanie ministra vnútra je tvrdou ranou pre Kišidov kabinet, ktorý pred Teradom museli opustiť za posledný mesiac dvaja ministri. Minister pre ekonomickú revitalizáciu Daiširó Jamagiwa koncom októbra odstúpil pre väzby na kontroverznú Cirkev zjednotenia.

Minister spravodlivosti Jasuhiro Hanaši podal demisiu 11. novembra, pretože na politickom zhromaždení povedal, že jeho práca "médiá zaujíma, až keď podpíše trest smrti".