Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Japonský premiér Kišida začal cestu po Európe a Severnej Amerike

Na archívnej snímke Fumio Kišida. Foto: TASR/AP

Kišida navštívi krajiny, s ktorými Japonsko posilňuje spoluprácu v oblasti obrany v spojitosti s rastúcimi mocenskými ambíciami Číny.

Tokio 9. januára (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida v pondelok začal svoju cestu po Európe a Severnej Amerike, počas ktorej navštívi Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Taliansko, USA a Kanadu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Kišida navštívi krajiny, s ktorými Japonsko posilňuje spoluprácu v oblasti obrany v spojitosti s rastúcimi mocenskými ambíciami Číny a zvýšenou hrozbou zo strany raketového a jadrového programu Severnej Kórey. Týždenná cesta je prípravou na summit krajín skupiny F7 v dňoch 19. až 21. mája v Hirošime.

V pondelok Kišida navštívi Paríž. V piatok sa má vo Washingtone stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Pôjde o prvú návštevu japonského premiéra vo Washingtone od jeho nástupu do úradu v októbri 2021, píše DPA.

"Budeme hovoriť o ďalšom posilnení spojenectva Japonska a USA a o spolupráci s cieľom dosiahnuť slobodný a otvorený indo-tichomorský región," povedal Kišida pre verejnopávnu televíziu NHK.