Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Japonský premiér navštívil územia zničené tajfúnom Hagibis

Na snímke zaplavená časť japonského mesta Nagano po tajfúne Hagibis 14. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Abe si vo štvrtok osobne prezrel škody, ktoré živel napáchal. Premiér sa rozprával s guvernérom prefektúry Fukušima a sľúbil mu, že "pre podporu obetí katastrofy urobí maximum".

Tokio 17. októbra (TASR) - Japonský premiér Šinzó Abe vycestoval vo štvrtok do oblastí na severovýchode krajiny, ktoré v uplynulých dňoch vážne poškodil mohutný tajfún Hagibis, píše agentúra DPA.

Abe navštívil núdzové obytné zariadenia v prefektúre Fukušima a rozprával sa aj s miestnymi obyvateľmi postihnutými tajfúnom.

Hagibis bol jedným za najsilnejších tajfúnov, aké zasiahli Japonsko za uplynulých niekoľko desiatok rokov. Živel sa prehnal cez stredné, východné a severovýchodné územia krajiny. Zanechal po sebe 77 mŕtvych, pričom deväť ľudí je stále nezvestných, informovala televízna stanica NHK.

Hagibis so sebou na územie Japonska priniesol rekordné množstvo zrážok, ktoré spôsobili mohutné záplavy a zosuvy pôdy. Zatopilo viac ako 33.000 domov, z ktorých je 1700 vážne poškodených. Celkovo 28 obetí hlásia z prefektúry Fukušima.

Abe si vo štvrtok osobne prezrel škody, ktoré živel napáchal. Premiér sa rozprával s guvernérom prefektúry Fukušima a sľúbil mu, že "pre podporu obetí katastrofy urobí maximum".

Japonská meteorologická služba predpovedala pre zmienené postihnuté regióny silné lejaky aj na víkend. Varovala pred záplavami a zosuvmi pôdy.

Japonská vláda venuje na pomoc oblastiam, ktoré cez víkend zasiahol ničivý tajfún Hagibis, 710 miliónov jenov (5,8 milióna eur). Finančná pomoc, ktorú japonská vláda vyčlení zo svojho krízového fondu, sa okrem iného použije na zaistenie vody, potravín, lôžok a hygienických zariadení pre obyvateľov najviac postihnutých lokalít.