Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Muža z JAR podozrivého za požiar v parlamente obvinili z terorizmu

Hasiči zasahujú pri požiari budovy parlamentu v Kapskom Meste 2. januára 2022. Foto: TASR / AP

Najprv bol Mafe obvinený z vlámania sa do parlamentu, podpaľačstva a úmyslu ukradnúť majetok vrátane laptopov, keramických nádob a dokumentov.

Kapské Mesto 11. januára (TASR) - Súd v Juhoafrickej republike (JAR) obvinil v utorok muža podozrivého zo založenia ničivého požiaru, ktorý pohltil parlament krajiny, z terorizmu. Okrem toho je obvinený z vlámania a podpaľačstva. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Zandile Christmas Mafe (49) bol zatknutý v okolí parlamentného komplexu po tom, ako tam 2. januára vypukol požiar. O tri dni neskôr ho predviedli pred súd.

Najprv bol Mafe obvinený z vlámania sa do parlamentu, podpaľačstva a úmyslu ukradnúť majetok vrátane laptopov, keramických nádob a dokumentov. V utorok sa k obvineniam pridalo aj nové z terorizmu.

V obvinení sa uvádza, že muž "je vinný z trestného činu porušenia opatrení... na ochranu ústavnej demokracie proti teroristickým a súvisiacim činom".

Hovorca prokuratúry Eric Ntabazalila povedal novinárom počas prestávky v súdnom pojednávaní, že vyšetrovatelia pridali šieste obvinenie. "Muž je obvinený z toho, že odpálil zariadenie vo vnútri parlamentu".

Požiar vypukol parlamentnom komplexe v Kapskom Meste 2. januára a rozšíril sa na Národné zhromaždenie, ktorého strecha sa zrútila. Práve tam sa konajú rozpravy zákonodarcov.

Protestujúci pred súdnou budovou požadovali Mafeho prepustenie a tvrdili, že je obetným baránkom. Jeho obhajca Dali Mpofu vyhlásil, že Mafeho vzali 3. januára "na pozorovanie duševného stavu" a diagnostikovali mu "paranoidnú schizofréniu".

Mpofu je jeden z najslávnejších právnikov v JAR, ktorý obhajoval niekoľko verejne známych osôb vrátane bývalého prezidenta Jacoba Zumu, žiada pre Mafeho prepustenie na kauciu.