Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Počet obetí ničivých záplav v Juhoafrickej republike stúpol na 443

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Povodne spustošili časti pobrežného mesta Durban s 3,5 miliónmi obyvateľov, ktoré zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 60 rokov.

Durban 17. apríla (TASR) – Najmenej 443 obetí si vyžiadali ničivé záplavy v provincii KwaZulu-Natal na juhovýchode Juhoafrickej republiky (JAR), ktorú v uplynulých dňoch zasiahli prívalové dažde. Ďalších 63 ľudí je nezvestných, informovala v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na premiéra provincie Sihleho Zikalalu.

Povodne spustošili časti pobrežného mesta Durban s 3,5 miliónmi obyvateľov, ktoré zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 60 rokov. Mnohé jeho štvrte sú od pondelka bez dodávok vody a elektriny. Masy vody v meste a jeho okolí zničili cesty a nemocnice a zmietli množstvo domov spolu s ich obyvateľmi.

Zosuvy pôdy si vynútili aj prerušenie železničnej dopravy v celej provincii. Poškodené sú desiatky škôl.

Vláda, cirkev a charitatívne organizácie pokračujú v zaobstarávaní pomoci pre viac ako 40.000 ľudí, ktorí zostali bez strechy nad hlavou. Kabinet oznámil okamžité uvoľnenie pomoci vo výške jednej miliardy randov.

Juhoafrická republika, ekonomicky najvyspelejšiu africká krajina, sa stále spamätáva z pandémie ochorenia COVID-19 a vlaňajších krvavých nepokojov, pri ktorých zahynulo viac ako 350 ľudí, väčšinou regióne, ktorý teraz zasiahli záplavy.