Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Protesty v súvislosti s uväznením exprezidenta JAR pokračujú

Policajti nakladajú do auta telá dvoch mužov, ktoré našli v zhorenom obchode v Johannesburgu v nedeľu 11. júla 2021. Foto: TASR – Michal Svítok

Bývalý prezident Zuma čelí celkovo 16 obvineniam vrátane sprenevery, vydierania a prania špinavých peňazí v súvislosti s nákupom vojenskej techniky a vybavenia z roku 1999, keď bol viceprezidentom.

Johannesburg 12. júla (TASR) – V Juhoafrickej republike v pondelok už štvrtý deň pokračovali nepokoje vyvolané minulotýždňovým uväznením bývalého prezidenta krajiny Jacoba Zumu, informuje agentúra AFP.

Bývalý prezident Zuma sa v stredu minulý týždeň prihlásil večer na polícii, aby nastúpil na výkon 15-mesačného trestu odňatia slobody za pohŕdanie súdom.

V hlavnom meste JAR Johannesburg a v provincii KwaZulu-Natal protesty prepukli koncom minulého týždňa po Zumovom uväznení. V Johannesburgu podľa polície počas nepokojov uzavreli hlavnú cestnú komunikáciu.

Exprezident je v krajine stále populárny, najmä vo svojej rodnej provincii KwaZulu-Natal, píše AFP.

V pondelok bolo podľa AFP badať na streche nákupného strediska v hlavnom meste tejto provincie založený oheň. Polícia v ďalšom meste spustila streľbu s cieľom rozohnať dav, ktorý raboval miestny supermarket.

Aktuálny prezident Juhoafrickej republikyCyril Ramaphosa v nedeľu vo svojom príhovore žiadal, aby protesty zostali „nenásilné".

Bývalý prezident Zuma čelí celkovo 16 obvineniam vrátane sprenevery, vydierania a prania špinavých peňazí v súvislosti s nákupom vojenskej techniky a vybavenia z roku 1999, keď bol viceprezidentom, približuje AFP. Za prezidenta ho zvolili v roku 2009.