Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

JAR sa bude musieť zaoberať zatykačom na Putina, má pricestovať v lete

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Juhoafrická republika má blízke diplomatické vzťahy s Moskvou aj napriek západnému odsúdeniu vojny na Ukrajiny.

Johannesburg 23. marca - Juhoafrická republika sa bude musieť zaoberať zatykačom, ktorý na ruského prezidenta Vladimira Putina vydal Medzinárodný trestný súd (ICC). Šéf Kremľa sa tam má v lete zúčastniť na summite skupiny BRICS. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy spravodajskej televízie BBC.

Ako signatár Rímskeho štatútu, ktorým sa ustanovil ICC, je Juhoafrická republika povinná zadržať Putina a postaviť ho pred súd. Ešte pred prijatím nejakých krokov o tom tamojšie úrady chcú diskutovať aj s Ruskom.

"Juhoafrická republika sa bude musieť pozrieť na ustanovenia našej legislatívy. Budeme o tom musieť diskutovať v kabinete a aj s našimi kolegami v Rusku a určiť, ako sa pohneme vpred," uviedla v stredu juhoafrická ministerka zahraničných vecí Naledi Pandorová pre štátnu vysielaciu spoločnosť SABC.

Juhoafrická republika má blízke diplomatické vzťahy s Moskvou aj napriek západnému odsúdeniu vojny na Ukrajiny. Vo februári sa pri pobreží JAR konalo spoločné vojenské cvičenie spolu s Čínou a Ruskom. Juhoafrická diplomacia sa tiež v OSN zdržala hlasovania o odsúdení invázie Ruska na Ukrajinu.

V roku 2015 bola juhoafrická vláda kritizovaná za to, že dovolila sudánskemu prezidentovi Umarovi al-Bašírovi opustiť krajinu, hoci bol na neho vydaný zatykač ICC. Al-Bašír bol v JAR na summite Africkej únie a vláda argumentovala jeho diplomatickou imunitou.

Skupina rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS združuje Brazíliu, Čínu, Indiu, Juhoafrickú republiku a Rusko. Jej summit sa v JAR uskutoční v auguste.

ICC v piatok vydal zatykač na Putina za nezákonné deportácie ukrajinských detí do Ruska, čo je vojnový zločin.