Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Jašin si myslí, že jeho zadržanie nariadil expremiér Kirijenko

Ruský opozičný aktivista Iľja Jašin bol v stredu 13. júla 2022 eskortovaný na okresný súd pred pojednávaním o jeho zadržaní v Moskve. Foto: TASR/AP

Uvádza sa to v statuse zverejnenom v pondelok na Jašinovom konte na sieti Telegram. Podľa vlastných slov sa nachádza vo väzbe na moskovskej ulici Petrovka.

Moskva 18. júla (TASR) - Ruský opozičný politik Iľja Jašin, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe, predpokladá, že pokyn na jeho zadržanie prišiel od expremiéra Sergeja Kirijenka. Ten má teraz v ruskej prezidentskej kancelárii na starosti agendu Ukrajiny a správu okupovaných území.

Uvádza sa to v statuse zverejnenom v pondelok na Jašinovom konte na sieti Telegram. Podľa vlastných slov sa nachádza vo väzbe na moskovskej ulici Petrovka. "Príjemné to nie je, ale žiť sa (tam) dá," konštatoval Jašin.

Vo svojom príspevku taktiež zdôraznil, že nemá v úmysle odísť z Ruska napriek stupňujúcemu sa tlaku zo strany úradov.

Na základe výsluchov Jašin uviedol, že ľudia z prezidentskej kancelárie by ho "najradšej videli v exile, a nie za mrežami". Dodal, že všetky reštrikcie, ktorým bol do zadržania vystavený, boli v podstate výzvou, aby odišiel do emigrácie.

Jašin už veľakrát deklaroval, že z Ruska neodíde. V Kremli však boli presvedčení, že ide o blafovanie a "treba (len) trochu viac zatlačiť", aby emigroval.

"Neverili, že človek môže byť skutočne pripravený ísť do väzenia za svoje presvedčenie," konštatoval Jašin. Z náznakov z priebehu svojich výsluchov usudzuje, že jeho vzatie do väzby nariadil Sergej Kirijenko.

Dodal, že ak je to pravda, ide o "zápletku ako z filmu", keďže Kirijenko kedysi býval jeho priateľom, ako aj priateľom zavraždeného opozičného politika Borisa Nemcova. Bol to práve Nemcov, kto v roku 1997 povolal Kirijenka do federálnej vlády.

Obvinenie voči Jašinovi vychádza zo streamu, ktorý na svojom kanáli na YouTube vysielal 7. apríla. Zverejnil v ňom fragment materiálu stanice BBC o ukrajinskom meste Buča, kde miestni obyvatelia hovorili o údajných vojnových zločinoch ruských vojakov.

Jašin následne citoval stanovisko ruského ministerstva obrany, ktoré deklarovalo, že zábery nakrútené západnými novinármi v Buči sú "provokáciou kyjevského režimu". Vyšetrovatelia teraz Jašinovi - podľa jeho statusu - vytýkajú, že explicitne nepovedal, že súhlasí s týmto tvrdením ruského ministerstva.

Jašin dodal, že mu v tejto kauze hrozí do desať rokov väzenia.

Podľa informácií ľudskoprávnych aktivistov ruské úrady vzniesli podobné obvinenia už asi voči 70 ľuďom. Jašin však predpokladá, že ich je v skutočnosti oveľa viac.