Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Jeden z obvinených v kauze protestov v Moskve odišiel z Ruska

Na archívnej snímke policajti zatýkajú demonštranta v Moskve 27. júla 2019. Foto: TASR/AP

Gubajdulin v rozhovore pre server Novaja gazeta uviedol, že z konania ruských úradov pochopil, že ho nič dobré nečaká.

Moskva 17. októbra (TASR) - Mladý programátor Ajdar Gubajdulin, ktorý bol zadržaný v súvislosti s nepokojmi v Moskve a obvinený z vyhrážania sa násilím voči bezpečnostným silám, odišiel z Ruska. Ako vo štvrtok informoval spravodajský server Novaja gazeta, mladý muž to oznámil na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook.

Gubajdulin priznal, že toto rozhodnutie preňho nebolo ľahké, ale udalosti nedávnych dní mu "nedali na výber". "Opustil som krajinu a v najbližších rokoch sa nevrátim," napísal.

Vysvetlil, že odísť do zahraničia sa rozhodol po tom, ako boli zatknutí ďalší podozriví v tzv. moskovskej kauze. Svoju rolu pri rozhodovaní zohral aj rozsudok nad Konstantinom Kotovom, ktorý bol odsúdený na štyri roky väzenia za údajné porušenie pravidiel organizovania verejných zhromaždení, či predĺženie väzby v prípadoch Samariddina Radžabova a Jegora Žukova.

Gubajdulin v rozhovore pre server Novaja gazeta uviedol, že z konania ruských úradov pochopil, že ho "nič dobré nečaká". Z krajiny odchádza, aj keď Moskvu a Rusko miluje. Dodal, že každý, kto ho pozná, vie, že bol vždy vlastencom.

Gubajdulin bol zadržaný za účasť na jednom zo zhromaždení, ktoré sa počas leta konali v Moskve na protest proti rozhodnutiu mestskej volebnej komisie. Tento verdikt znemožnil časti opozičných a nezávislých politikov uchádzať sa v komunálnych voľbách o post poslanca moskovského mestského zastupiteľstva. Volebná komisia svoje rozhodnutie zdôvodnila formálnymi nezrovnalosťami v dokladoch potrebných na ich registráciu do volieb.

Gubajdulina koncom septembra prepustili z vyšetrovacej väzby, pričom mu však súd nariadil byť k dispozícii vyšetrovateľom a jeho prípad vrátil na prešetrenie generálnej prokuratúre, aby spresnila kvalifikáciu obvinenia. V utorok proti tomuto 26-ročnému mužovi vzniesli nové obvinenie, a to z vyhrážania sa použitím sily proti príslušníkom bezpečnostných zložiek.

Novaja gazeta pripomenula, že Gubajdulina zadržali v súvislosti s tým, že 27. júla počas protestného pochodu hodil plastovú fľašu smerom k príslušníkom polície, pričom ňou nikoho nezasiahol. Gubajdulin spresnil, že na rozdiel od predošlého obvinenia sa v novom už netvrdí, že plastová fľaša bola plná.