Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Jeden z útočníkov z Bruselu kedysi pracoval v sídle Europarlamentu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Muž pracoval ako študent v čase letných prázdnin pred šiestimi a siedmimi rokmi pre firmu zabezpečujúcu čistenie objektu.

Brusel/Štrasburg 6. apríla (TASR) - Informácie, v zmysle ktorých mal jeden z predpokladaných páchateľov teroristických útokov v Bruseli v minulosti pracovať v sídle Európskeho parlamentu, sa dnes ukázali ako pravdivé.

Informáciu o preverovaní tejto skutočnosti zo strany EP, ktorú priniesla s odvolaním sa na hovorcu EP tlačová agentúra DPA bez uvedenia ďalších podrobností, doplnila v krátkom čase správa tlačovej agentúry APA o tom, že je táto informácia oficiálne potvrdená.

Hovorca EP Jaume Duch Guillot uviedol, že spomínaný muž pracoval ako študent v čase letných prázdnin pred šiestimi a siedmimi rokmi, po obdobie jedného mesiaca v roku 2009 a po rovnaký čas o rok neskôr, pre firmu zabezpečujúcu čistenie objektu. Pri jeho lustrácii sa vtedy nenašli žiadne záznamy o spojení s trestnou činnosťou.

Médiá už predtým priniesli správu, podľa ktorej jeden z podozrivých z účasti na teroristických útokoch v Bruseli pracoval pre súkromnú firmu zabezpečujúcu čistenie Európskeho parlamentu.

Samovražedné teroristické útoky, ktorých dejiskom sa stali medzinárodné letisko Zaventem v Bruseli a jedna z tamojších staníc metra, si vyžiadali 22. marca 32 obetí z radov nevinných ľudí.

EP potvrdil, že Laachraoui brigádoval v europarlamente
Na nedatovanej kombosnímke Najim Laachraoui.
Foto: TASR/AP


Európsky parlament (EP) dnes večer potvrdil, že jeden z páchateľov teroristických útokov v Bruseli z 22. marca pred siedmimi a pred šiestimi rokmi po obdobie jedného mesiaca pracoval pre upratovaciu spoločnosť, s ktorou mal v tom čase europarlament uzavretú zmluvu. Tlačová agentúra Belga informovala, že brigádnikom bol Najim Laachraoui (24), jeden zo samovražedných atentátnikov na letisku Zaventem.

"Upratovacie práce v Európskom parlamente vykonával ako študent počas letných prázdnin jeden mesiac v roku 2009 a jeden mesiac v roku 2010. V parlamente pracoval iba počas týchto dvoch mesiacov," spresnil predošlé informácie tlačových agentúr DPA a APA hovorca EP Jaume Duch Guillot.

Podľa Guillota upratovacia spoločnosť vtedy predložila Európskemu parlamentu v súlade s podmienkami zmluvy potvrdenie o bezúhonnosti svojho dočasného zamestnanca. V čase letných brigád nemal zamestnanec, ktorého meno úrady najskôr nezverejnili, žiadne záznamy v trestnom registri.

Agentúra Belga vo večerných hodinách uviedla, že bývalým brigádnikom v priestoroch EP bol Laachraoui. Toho polícia spája nielen s útokmi v Bruseli, ale aj s prípravou novembrových teroristických útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 obetí.

Laachraoui vo februári 2013 odišiel z Belgicka do Sýrie, kde bojoval po boku džihádistickej skupiny Dáiš (Islamský štát). V septembri 2015 sa vrátil domov pod falošným menom Soufiane Kayal.