Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Jeden z vodcov peruánskeho Svetlého chodníka je mŕtvy, uviedla armáda

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Svetlý chodník začal svoj oficiálny boj proti peruánskej vláde v 80. rokoch 20. storočia.

Lima 31. marca (TASR) - Jeden z vodcov peruánskej maoistickej partizánskej skupiny Svetlý chodník zomrel na následky zranení po vojenskej operácii, uviedla v utorok tamojšia armáda.

Podľa agentúry DPA armáda vo vyhlásení uviedla, že Jorge Quispe Palomino, známy ako Raul, zomrel 27. januára na chronické ochorenie obličiek zhoršené zraneniami, ktoré utrpel pri útoku armády na tábor, kde sa zdržiaval 29. októbra. Traja povstalci vtedy zahynuli. Palomino utrpel zranenia pri leteckom útoku.

Jorge spolu so svojim bratom Victorom Quispeom Palominom viedli jednu z posledných jednotiek bojovníkov Svetlého chodníka, ktorí sa odtrhli od uväzneného šéfa organizácie Abimaela Guzmána.

Jorge Quispe Palomino bol jedným z najhľadanejších mužov v Peru. Vláda na neho vypísala odmenu vo výške približne 530.000 dolárov.

Abimael Guzmán (známy ako Presidente Gonzalo) je zakladateľ a ideový vodca tejto teroristickej organizácie, ktorá vznikla koncom 60. rokov ako odnož Komunistickej strany Peru a krajinu terorizovala mnoho rokov. Najvyššie vedenie tejto organizácie si už síce odpykáva doživotné tresty odňatia slobody.

Svetlý chodník začal svoj oficiálny boj proti peruánskej vláde v 80. rokoch 20. storočia. Konflikt si vyžiadal viac ako 70.000 obetí. Vodcu tohto hnutia Guzmána, bývalého profesora filozofie, zatkli v septembri 1992 počas prvého funkčného obdobia autoritatívneho prezidenta Alberta Fujimoriho. Práve jeho dolapením sa začal úpadok celého povstaleckého zoskupenia.

Rok nato ho tajný vojenský súd odsúdil spolu s ďalšími lídrami Svetlého chodníka na doživotie, verdikty však po Fujimoriho úteku do exilu v Japonsku v roku 2000 zrušili ako nezákonné. V októbri 2006 ho v ďalšom procese odsúdili na doživotie. Súd ho uznal vinným z terorizmu, vraždy a ďalších zločinov, medzi nimi masakry 69 roľníkov v obci Lucanamarca v roku 1983. Doživotný trest odňatia slobody si odpykáva na vojenskej základni.