Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Jedna z odsúdených Pussy Riot bude vo väzení šiť pracovné odevy

Nadežda Tolokonnikovová Foto: TASR/AP

Podľa Interfaxu zamestnaním odsúdených žien vo väzenskej kolónii v Mordvianskej republikej je šitie odevov na prácu v náročnom pracovnom prostredí alebo v zlých klimatických podmienkach.

Moskva 24. októbra (TASR) - Odsúdená členka ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová bude počas výkonu trestu vo väzenskej kolónii v Mordvianskej republike zrejme šiť pracovné odevy.

Informovala o tom agentúra Interfax s tým, že prevoz Tolokonnikovej do kolónie potvrdila aj jej advokátka Violetta Volkovová. Podľa Interfaxu zamestnaním odsúdených žien v tomto zariadení je šitie odevov na prácu v náročnom pracovnom prostredí alebo v zlých klimatických podmienkach.

Tolokonnikovová bola spolu s ďalšími dvoma členkami punkovej skupiny Pussy Riot odsúdená na dva roky väzenia za narušenie verejného poriadku a podnecovanie náboženskej nenávisti, ktorého sa dopustili "punkovou modlitbou" v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

Odvolací súd začiatkom októbra Tolokonnikovovej a ďalšej odsúdenej Marii Aľochinovej trest potvrdil, kým tretej odsúdenej - Jekaterine Samucevičovej - ho zmenil na podmienečný. Súd vzal do úvahy jej malý podiel na protestnej akcii, keďže ju ochranka katedrály odviedla ešte skôr, než zvyšné členky tria začali spievať, kričať a tancom sprevádzať svoju punkovú modlitbu.

Maria Aľochinová si trest odpykáva vo väzenskej kolónii v Permskej oblasti na Urale.

Aľochinová i Tolokonnikovová, obe matky malých detí, neúspešne žiadali súdne orgány, aby si trest mohli odpykať v Moskve. Úrady nevyhoveli ani ich žiadosti o odklad výkonu trestu až do času, keď ich deti dovŕšia 14. rok života.