Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Jedného z lídrov nepokojov v Röszke podozrievajú aj z terorizmu

Maďarskí policajti používajú proti migrantom slzotvorný plyn na hraničnom priechode Horgoš 2 neďaleko srbskej obce Horgoš 16. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Sýrčan, ktorý disponuje pracovným povolením na Cypre, sa podľa maďarských orgánov činných v trestnom konaní pokúšal s ďalším podozrivým riadiť migrantov útočiacich na maďarských policajtov.


Budapešť 25. septembra (TASR) - Jeden z organizátorov nedávnych nepokojov na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke-Horgoš, 39-ročný Sýrčan Ahmed B., na ktorého pred troma dňami maďarská justícia uvalila vyšetrovaciu väzbu, nečelí už iba podozreniu z trestných činov zakázaného prekročenia uzavretej štátnej hranice a vyvolávania nepokojov, ale aj terorizmu. Muža dnes aj v tejto súvislosti vypočuli ako podozrivého.

Maďarské Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK) už skôr na svojej internetovej stránke Police.hu oznámilo, že z informácií pochádzajúcich z medzinárodnej policajnej spolupráce vyplýva, že Ahmed H. je členom islamského fundamentalistického hnutia Združenie za šírenie viery. Teroristické organizácie používajú toto hnutie ako zastrešujúcu organizáciu pri vysielaní radikálov do cieľových krajín, vyplýva z informácií, ktoré dnes zopakovala tlačová agentúra MTI.

Sýrčan, ktorý disponuje pracovným povolením na Cypre, sa podľa maďarských orgánov činných v trestnom konaní pokúšal s ďalším podozrivým riadiť migrantov útočiacich na maďarských policajtov, aby potom po prelomení zábran migrantmi vstúpil ilegálne na maďarské územie a napokon sa vrátil na srbskú stranu. Muž práve nastúpil na vlak do Rakúska, keď ho kriminalisti zadržali.