Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jednostranný krok Budapešti vyvolal v EÚ zväčša kritické reakcie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Európska únia už v utorok vyzvala Maďarsko, aby neodkladne objasnilo jednostranné vypovedanie úpravy o migrantoch známej pod označením Dublin III.

Ľubľana/Viedeň/Berlín/Rím/Brusel/Bratislava 24. júna (TASR) - Slovinské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo dnes Maďarsko za jednostranný krok v oblasti transferov utečencov, ich opätovného prijímania z iných členských krajín únie.

V stanovisku Ľubľane, ktoré sprostredkovala agentúra STA, sa zdôrazňuje, že zmeny v komplexnej úprave, akou je Dublin III., sa môžu zrodiť iba na základe spoločného rozhodnutia členských štátov.

Jednostranné rozhodnutia jednotlivých krajín neprispievajú k adekvátnemu riešeniu pálčivého problému migrácie, konštatuje sa v dokumente slovinského rezortu diplomacie.



Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz už skôr, pri utorkovom večernom telefonáte s maďarským rezortným partnerom Péterom Szijjártóom označil postup Budapešti za neprijateľný a naznačil, že môže mať nepriaznivé dôsledky. Obaja ministri sa zhodli na nutnosti urýchlene riešiť problematiku utečencov.

Tak vo Viedni, ako aj v Berlíne si podľa dostupných informácií predvolali maďarských veľvyslancov s cieľom získať vysvetlenie o postupe Budapešti.

Rakúski vládni sociálni demokrati reagovali na rozhodnutie z maďarského hlavného mesta s pobúrením a slovami úradujúceho šéfa strany Norberta Darabosa ho označili za neprijateľné porušenie unijného práva. Opoziční populisti z radov Slobodných či euroskeptickej strany Team Stronach dnes dokonca požadovali neodkladné obnovenie hraničných kontrol na rakúsko-maďarskej štátnej hranici.

Kriticky sa o zámeroch Budapešti vyjadril aj taliansky premiér Matteo Renzi.

Európska únia už v utorok vyzvala Maďarsko, aby neodkladne objasnilo jednostranné vypovedanie úpravy o migrantoch známej pod označením Dublin III.

Hovorkyňa Európskej komisie v Bruseli pripomenula, že dublinský systém neumožňuje dočasné zastavenie transferov utečencov signatárskymi štátmi.

EK súčasne požiadala Budapešť, aby neodkladne poskytla informácie o tom, čo robí pre vyriešenie problému s utečencami, ako aj špecifikovala charakter a rozsah v zdôvodnení uvedených "technických dôvodov".

Maďarsko informovalo o opatrení prijatom na dobu neurčitú, ktoré v praxi znamená, že krajina neprijme viac na svoje územie ani utečencov, ktorí sa cez jej územie dostali do iných štátov únie, prostredníctvom systému DubliNet kompetentné úrady SR, ako aj Belgicka, ČR, Dánska, Fínska, Francúzska, Nemecka, Nórska, Poľska, Rakúska, Švédska a Veľkej Británie.

Slovensko pripravuje opatrenia, aby bolo schopné zvládať situáciu po rozhodnutí Maďarska prerušiť prijímanie žiadateľov o azyl vracaných z členských štátov EÚ. Po skončení výjazdového rokovania vlády to dnes v Ružomberku uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. Šéf slovenského rezortu vnútra vyjadril počudovanie nad rozhodnutím, readmisné dohody a ďalšie pravidlá také niečo podľa jeho slov neumožňujú.

Predseda vlády SR Robert Fico kritizoval Európsku úniu. Podľa jeho slov nereagovala na problém malej krajiny, akou Maďarsko je, tak adekvátne ako v prípade veľkých krajín. "Fakt je ten, že dnes hovoríme o Grécku a hovoríme o Taliansku, väčší počet migrantov a utečencov ale došiel na územie Maďarska," upozornil. Premiér povedal, že treba rešpektovať Maďarsko, "pokiaľ ide o obrovský tlak, ktorému je vystavené z hľadiska migračných vĺn". Najnovšie rozhodnutie krajiny by podľa Fica malo byť predmetom bilaterálnych a multilaterálnych rokovaní. "Ja by som teraz v žiadnom prípade nevyvolával emócie. Sadneme si a vyriešime to, ako sa nám podarilo vyriešiť všetko ostatné," doplnil.