Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Jednu z piatich infekcií v Španielsku spôsobuje britský variant

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ešte vyššie sa vyšplhali hodnoty v britskom zámorskom území Gibraltár na juhu polostrova.

Madrid 18. februára (TASR) - Nákazlivejší britský variant koronavírusu v súčasnosti stojí za jednou z piatich nových infekcií v Španielsku, povedala vo štvrtok v parlamente ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová. Informovala o tom agentúra DPA.

V rozšírení britského variantu sú však veľké regionálne rozdiely. V Andalúzii na juhu krajiny je to až 41 percent všetkých nových infekcií, uviedla miestna televízia RTV s odvolaním sa na regionálneho ministra zdravotníctva. Ešte vyššie sa vyšplhali hodnoty v britskom zámorskom území Gibraltár na juhu polostrova. Očakáva sa, že o týždeň až desať dní bude zmutovaný vírus v Andalúzii dominovať.

Španielsko pandémia výrazne zasiahla. Doteraz krajina zaznamenala 3,1 milióna infikovaných ľudí a 66.316 obetí. Počet nových infekcií už nejaký čas klesá, stále je však relatívne vysoký, sedemdňová incidencia - počet nových nakazených na 100.000 obyvateľov - predstavuje 118 prípadov.

Podľa prieskumu španielskeho inštitútu verejnej mienky CIS sa počet osôb ochotných podstúpiť očkovanie v priebehu dvoch mesiacov zdvojnásobil a v súčasnosti predstavuje takmer 83 percent. V decembri to bolo o niečo viac ako 40 percent.