Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ženy sa stali jedným z hlavných symbolov protestov v Bielorusku

Ženy držia kvety a sledujú zásah polície počas protestov proti výsledkom prezidentských volieb v bieloruskej metropole Minsk v pondelok 10. augusta 2020. Foto: TASR/AP

V posledných dňoch vytvárajú pozdĺž ciest v mnohých mestách živé reťaze, alebo sa schádzajú počas dňa na pokojných pochodoch.

Minsk 13. augusta (TASR) - Jedným z hlavných symbolov pouličných protestov, ktoré v Bielorusku vypukli po nedávnych prezidentských voľbách, sa stali ženy. V posledných dňoch vytvárajú pozdĺž ciest v mnohých mestách živé reťaze, alebo sa schádzajú počas dňa na pokojných pochodoch.

Bieloruský novinár Franak Viačorka na svojom konte na sociálnej sieti Twitter uviedol, že pochody bieloruských žien sú "jednou z najzaujímavejších a najsilnejších foriem prebiehajúcich protestov".

Vo štvrtok sa skupina žien zišla v centre Minska, držiac v rukách plagáty s nápisom "Môj hlas je tichý, ale to neznamená, že budem ticho".

Podľa záberov, ktoré možno nájsť na sociálnych sieťach, sa k pochodom žien často pripoja aj muži, alebo ich účastníčky obdarujú kvetmi.
Na archívnej snímke Sviatlana Cihanovská v Minsku 9. augusta 2020.
Foto: TASR/AP

Ženský triumvirát dominoval aj predvolebnej kampani, keď najväčšiu rivalku staronového bieloruského prezidenta Sviatlanu Cichanovskú podporili šéfka kampane exbankára Viktara Babaryku, ktorého Ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať ako kandidáta, a manželka rovnako odmietnutého Valeryja Capkalu.

Veranika Capkalová v obave o svoju bezpečnosť krátko pred dňom konania volieb nasledovala svojho manžela a deti do Ruska, kam sa uchýlili.

Cichanovská zasa v povolebnú noc odišla z Bieloruska do Litvy, kde už dávnejšie boli jej deti. V Bielorusku tak zo spomínanej trojice zostala už len šéfka bývalého Babarykovho volebného štábu Maryja Kalesnikavová.

Tá v rozhovore zverejnenom vo štvrtok uviedla, že nemá obavy o svoju bezpečnosť, keďže bola blízkou spolupracovníčkou Babaryku i jeho syna, ktorí sú od júna vo vyšetrovacej väzbe a "nikto nevie, čo sa s nimi deje".

Dodala, že zadržanie Babarykovcov jej nebráni pokračovať v práci, ktorú spolu začali.

Uviedla, že "Sviatlana a Veranika odišli a ja podporujem ich rozhodnutie". Súčasne zdôraznila, že cíti veľkú zodpovednosť za to, čo sa teraz deje a je odhodlaná pokračovať najmä v pomoci osobám zadržaným počas protestov. Ochranku však nemá. "Jediná vec je, že sa snažím nebyť tam, kde je veľa ľudí, pretože keď ma vidia, reagujú príliš búrlivo a emocionálne, čo im samým môže ublížiť," vysvetlila.