Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Do Saná pricestoval vyslanec OSN, aby oživil mierovú dohodu

Osobitný vyslanec OSN pre Jemen Martin Griffith. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Cez prístav v Hudajde prúdi do Jemenu približne 80 percent tovaru dovezeného zo zahraničia.

Saná 16. decembra (TASR) - Osobitný vyslanec OSN pre Jemen Martin Griffiths pricestoval v pondelok do povstalcami kontrolovaného jemenského hlavného mesta Saná s cieľom oživiť mierovú dohodu uzatvorenú vlani v Štoklolme. Informovala o tom agentúra DPA.

Vyslanec Griffiths priletel na rokovania do Saná z jordánskeho Ammánu.

Mierovú dohodu sa podarilo dosiahnuť v decembri 2018 v rámci OSN sprostredkovaných rozhovorov medzi predstaviteľmi jemenskej medzinárodne uznávanej vlády a šiitskými povstalcami podporovanými Iránom, tzv. húsíjmi. Rokovania prebiehali vo švédskom Štokholme.

Dohoda počíta so zastavením bojových akcií v strategicky významnom západojemenskom meste Hudajda ležiacom pri Červenom mori, a tiež s výmenou 16.000 zajatcov. Povstalci na základe tejto dohody odovzdali vlani koncom decembra kontrolu nad hudajdským prístavom vládnym námorným silám a pobrežnej stráži.

Cez prístav v Hudajde prúdi do Jemenu približne 80 percent tovaru dovezeného zo zahraničia.

Vďaka štokholmskej dohode došlo v meste k zmierneniu násilností, avšak nie k ich úplnému zastaveniu. Mnohé ustanovenia dohody vrátane trvalého prímeria a výmeny zajatcov sa doposiaľ nepodarilo uviesť do praxe. Situácia v meste podľa obyvateľov zostáva veľmi napätá a boje medzi znepriatelenými stranami môžu kedykoľvek opäť prepuknúť, píše agentúra AFP.

Vojna medzi šiitskými povstalcami a vojakmi vernými jemenskému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu sa vystupňovala v roku 2015, keď najvyšší štátny predstaviteľ ušiel do saudskoarabského exilu a vojensky začala v Jemene zasahovať koalícia pod vedením Saudskoarabov.