Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Klinika v jemenskom Adene prestala prijímať pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) k tomu pristúpila po tom, ako sa personál nemocnice stal terčom vyhrážok a po tom, čo skupina ozbrojených mužov uniesla a zabila jedného pacienta.

Aden 4. apríla (TASR) - Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) prestala prijímať pacientov do svojej úrazovej kliniky v Adene, druhom najväčšom meste Jemenu. MSF k tomu pristúpila po tom, ako sa personál nemocnice stal terčom vyhrážok a po tom, čo skupina ozbrojených mužov uniesla a zabila jedného pacienta.

MSF vo svojom vyhlásení uviedla, že po tomto incidente nemá na výber a až do odvolania musí pozastaviť prijímanie pacientov.

Príslušník jemenskej polície, ktorý si neželal byť menovaný, podľa agentúry AFP uviedol, že muž sa do nemocnice dostal po tom, ako bol zranený v boji medzi znepriatelenými ozbrojenými skupinami. Jeho telo sa po únose našlo na dvore školy v adenskej štvrti al-Mansúra.

Mnohé nemocnice v Jemene boli počas ozbrojeného konfliktu, ktorý vypukol v roku 2014, poškodené alebo zničené a krajina je preto závislá od organizácií poskytujúcich lekársku starostlivosť.

Vlani v novembri Lekári bez hraníc oznámili, že prerušili svoju činnosť v regióne Dálih, ktorý susedí s oblasťou okolo kľúčového jemenského prístavu Hudajdá. Príčinou boli opakované ozbrojené incidenty ohrozujúce pacientov a personál nemocnice MSF.