Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Koalícia Saudskej Arábie začala operáciu proti jemenským povstalcom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šesťtýždňové prímerie medzi bojujúcimi stranami, ktoré vzniklo v dôsledku pandémie nového koronavírusu, sa skončilo koncom mája.

Dubaj 2. júla (TASR) – Medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie v stredu oznámila, že začala vojenskú operáciu proti jemenskému povstaleckému hnutiu húsíov. Tí na Saudskú Arábiu za uplynulý mesiac zintenzívnili cezhraničné raketové a dronové útoky. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na štátnu televíziu Saudskej Arábie al-Ichbáríja.

Jemenská televízia al-Masirah, ktorú kontrolujú povstalci, nahlásila letecké útoky na niekoľko provincií vrátane hlavného mesta Saná. Viacero ľudí utrpelo pri náletoch zranenia a obyvatelia hlavného mesta ich v reportáži označili za intenzívne.

Koalícia pre televíziu al-Ichbáríja oznámila, že o vojenskej operácii, ktorej cieľom je neutralizácia vojenských kapacít húsíov, pripravuje tlačovú konferenciu.

Šesťtýždňové prímerie medzi bojujúcimi stranami, ktoré vzniklo v dôsledku pandémie nového koronavírusu, sa skončilo koncom mája. Povstalci už na hlavné mesto Saudskej Arábie Rijád stihli vypáliť balistickú strelu, ktorú sa však podarilo zneškodniť.

Medzinárodná koalícia sa do občianskej vojny v Jemene zapojila v marci 2015, keď proiránski húsíovia koncom roka 2014 vyhnali z hlavného mesta medzinárodne uznanú vládu.

Koaličné sily sa snažia o to, aby sa k moci v celej krajine mohla opäť dostať právoplatná vláda, zatiaľ čo húsíovia tvrdia, že bojujú proti skorumpovanému systému.

Jemenská vojna je považovaná za zástupný konflikt medzi sunnitskou Saudskou Arábiou a jej regionálnym rivalom, šiitským Iránom. Jemen sa počas nej dostal na pokraj hladomoru a zdravotnícke zariadenia v krajine sú zdevastované, takže nedokážu účinne čeliť pandémii koronavírusu.